În jud. Bacău a fost deschis un centru pentru creşterea calităţii vieţii copiilor romi

În judeţul Bacău a fost deschis sâmbătă un nou centru socio-catehetic în beneficiul copiilor romi. Centrul, ocrotit de Sfânta Cuvioasă Parascheva, este situat în Școala din satul Poiana Negustorului, comuna Blăgești.

Proiectul a fost propus şi susţinut de părintele Lucian Dima (Filia Poiana Negustorului) şi a fost implementat datorită sprijinului oferit şi de Protoieria Bacău, Primăria Blăgești, școala din sat, Asociația „Ovidenia” și Asociația Europeană Romă pentru progres și promovare interculturală.

Cum funcţionează

Protoieria Bacău va oferi rechizite și ajutor pentru desfășurarea unor activități duhovnicești, precum școli de vară, tabere sau pelerinaje, Asociația „Ovidenia” va asigura hrana copiilor, Școala va oferi prin rotație profesori voluntari care să țină cursuri elevilor, Asociația Europeană Romă pentru progres și promovare interculturală va asigura mediere școlară, sanitară și juridică, aceasta din urmă fiind și cea care se va ocupa de promovarea și susținerea tinerilor în scopul formării unor viitori cetățeni activi ai societății, iar Primăria Blăgești va pune la dispoziție sălile de curs din cadrul școlii și va asigura prezența unui asistent social și psiholog.

Au fost sfinţite sălile de curs, unde vor învăţa 25 de copii. Cursurile vor fi susţinute o dată la două sâmbete pe parcursul a câte 4 ore. Pe viitor, pe măsură ce se va diminua criza sanitară, întâlnirile vor fi mai dese.

Delegatul Arhiepiscopului Ioachim la acest eveniment a fost Pr. Daniel-Ionel Marari, inspector al Biroului de Catehizare și activități cu tinerii din cadrul Arhiepiscopiei.

Clericul a subliniat: „Pe chipul acestor micuți stă scris tainic viitorul poporului nostru, de aceea trebuie ca ei să fie aduși aici, spre a fi formați în învățătura laică a cadrelor didactice, dar și în cea duhovnicească și religioasă”.

Doru Tănase, Președintele Asociația Europeană Romă pentru progres și promovare interculturală, şi-a exprimat speranţa ca aceşti tineri să se formeze pentru un viitor mai bun prin acest proiect în care „educația și religia sunt mână în mână”.

„Dumnezeu a făcut ca Școala să fie fizic alături de Biserică. Noi trebuie să credem în Dumnezeu, să avem credință tare, fiindcă nu vom reuși în viață dacă nu vom avea credință”, a spus el. 

Citeşte şi:

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente