În imagini: Sf. Ier. Pahomie de la Gledin cinstit de obștea Pocrovului la 300 de ani de la mutarea la Domnul

Sf. Ier. Pahomie de la Gledin a fost cinstit la Schitul Pocrov sâmbătă, când s-au împlinit 300 de ani de la mutarea sfântului la cele veșnice.

Starețul Mănăstirii Neamț, Arhim. Benedict Sauciuc, a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit două clopote noi. Sute de credincioși au participat la slujbă.

Obștea Schitului Pocrov și-a cinstit întemeietorul sâmbătă, 13 aprilie 2024, la 300 de ani de la mutarea lui la cele veșnice. Foto: Facebook / Pelerin la Pocrov

Tot anul acesta se împlinesc și 350 de ani de la nașterea Sf. Ier. Pahomie. S-a născut la Gledin, jud. Bistrița-Năsăud și s-a închinoviat la Mănăstirea Neamț.

A fost ales pe rând starețul obștii Neamțului, apoi Episcopul Romanului, dar aceste slujiri le-a alternat cu perioade de retragere, deoarece iubea mult liniștirea.

Starețul Mănăstirii Neamț, Arhim. Benedict Sauciuc, a oficiat sâmbătă, 13 aprilie 2024, la Schitul Pocrov, Sfânta Liturghie întru pomenirea Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, întemeietorul obștii. Foto: Facebook / Pelerin la Pocrov

A fost considerat de Nicolae Iorga „cel mai de seamă cărturar dintre clericii moldoveni din acel timp”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților în 2006, la inițiativa Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Sâmbătă, 13 aprilie 2024, s-au împlinit 300 de ani de la mutarea la cele veșnice a Sf. Ier. Pahomie de la Gledin. Foto: Facebook / Pelerin la Pocrov

Abia în 9 septembrie 2013, prin voia lui Dumnezeu, i-au fost aflate moaștele, în pronaosul bisericii de la Pocrov, fiind adus și îngropat de la Lavra Pecerska, unde se mutase la cele veșnice.

Lucrarea lui duhovnicească a marcat începutul unei mișcări isihaste autohtone, chiar dacă ea nu a avut amploarea celei paisiene de la Mănăstirea Neamț.

Sf. Ier. Pahomie de la Gledin a fost canonizat în 2006, iar în 2013 i s-au găsit moaștele sub podeaua bisericii de la Pocrov. Foto: Facebook / Pelerin la Pocrov

Schitul Pocrov, întemeiat de sfânt, are ca hram principal Acoperământul Maicii Domnului.

Foto credit: Facebook / Pelerin la Pocrov

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente