În imagini: PS Varlaam Ploieșteanul a liturghisit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a slujit în Duminica Sfântului Ioan Scărarul în Biserica Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. Numeroși bucureșteni s-au rugat împreună ierarhul și cu slujitorii așezământului monahal.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre cele două texte evanghelice citite în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare: Vindecarea fiului lunatic (Marcu 9:17-32) și Predica de pe munte-Fericirile (Matei 4:25; 5:1-12).

Făcând referire la cinstirea Sf. Ioan Scărarul sau Sinaitul, PS Varlaam a spus că în Sfânta Evanghelie Fericirile ne sunt prezentate ca nouă trepte „pe care cuvioșii și cuvioasele din calendar în timpul vieții lor pământești le-au urmat ca pe un adevărat program duhovnicesc pentru toată viața”.

Despre Vindecarea tânărului stăpânit de un duh mut și surd, ierarhul a spus că „ne pune încă o dată în vremea acestui post la inimă importanța credinței, a rugăciunii și a postului”.

Preasfinția Sa a evidențiat de asemenea suferința părintelui împreună cu fiul său care era stăpânit de duhuri necurate:

„El ca părinte își asumă această suferință și o trăiește, o împărtășește cu fiul său suferind. De aceea, când se apropie de Mântuitorul, el nu se roagă ca fiul său să fie vindecat, ci ca Iisus să aibă milă de ei. Adică de el ca tată, care suferă la fel de mult ca și fiul său. Această suferință a fiului a devenit în aceeași măsură și suferința tatălui”, a explicat PS Varlaam.

Mănăstirea Radu Vodă, cu hramurile Sfânta Treime și Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina este monument istoric. Așezământul a fost ctitorit de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) şi doamna sa, Ecaterina, pentru a mulţumi lui Dumnezeu că i-a dăruit victoria în lupta pe care a dat-o pe aceste locuri împotriva lui Vintilă-Vornicul şi Dumbravă-Vornicul.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…