În imagini: Procesiunea de Florii de la Ierusalim

Procesiunea de Florii, o tradiție care datează de pe timpul Sfintei Împărătese Elena, a avut loc sâmbătă în Țara Sfântă.

Procesiunea a pornit de la Betfaghe, locul de unde și-a trimis Hristos ucenicii să îi aducă mânzul asinei pe care a intrat mai apoi în cetatea Ierusalimului (Matei 21:1), și s-a încheiat la Mănăstirea Sfiniților și Drepților Părinți Ioachim și Ana din Ierusalim.

La procesiunea care a rememorat Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim a participat și Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă, precum și alți pelerini din România.

Patriarhul Teofil al Ierusalimului a binecuvântat stâlpările, care potrivit tradiției locale sunt împletite în formă de cruce, și le-a împărțit credincioșilor.

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa;

Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.

Înaintea procesiunii a fost purtată o icoană a Intrării Domnului în Ierusalim.

Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Comentarii Facebook


Știri recente