În imagini: Pomenirea de 9 ani a Părintelui Iosif Vatopedinul

În data de 1 iulie s-au împlinit 9 ani de la trecerea la Domnul a starețului Iosif Vatopedinul, unul dintre ucenicii apropiați ai Cuviosului Iosif Isihastul (†1959).

Obștea mănăstirii Vatoped a organizat o slujbă de pomenire în amintirea părintelui Iosif.

Slujba a fost oficiată vineri, 29 iunie 2018, în biserica centrală a Mănăstirii Vatoped, de către Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Halkida, la care au participat mulți credincioși din Grecia, Cipru, Rusia și alte țări ortodoxe.

Sâmbătă, 30 iunie, Mitropolitul Halkidei a săvârșit Sfânta Liturghie la chilia părintelui Iosif Vatopedinul, în timpul căreia a vorbit despre harismele, smerenia și pocăința starețului.

„Starețul Iosif este un înger al lui Dumnezeu care ne-a învățat pe toți pocăința, smerenia și lacrimile”.

La rândul său, starețul Efrem a descris virtuțile părintelui său duhovnicesc, Iosif Vatopedinul.

„Întotdeauna încercăm să trăim tot ce ne-a învățat Starețul Iosif și îl slăvim pe Dumnezeu că ne-a adus la picioarele acestui om, care s-a nevoit până la sfârșit pentru dragostea lui Hristos”.

„Nu l-am văzut niciodată pe acest om să judece, să se plângă, nici atunci când era calomniat. A avut o permanentă dragoste divină”, a spus starețul Mănăstirii Vatoped, care a publicat de curând un volum despre viața părintelui Iosif.

Gheronda Iosif s-a născut la 1 Iulie 1921 în grădina Mânăstirii Sfinţilor Doctori fără de arginţi din Giolos (Cipru), atunci când pe mama sa, însărcinată în 7 luni şi venită la slujba de hram, au apucat-o durerile facerii.

Cât a fost în lume, Gheronda Iosif a purtat numele de Socratis. În Sfântul Munte a venit în 1946, la vârsta de 25 de ani, fiind unul dintre puţinii ucenici de chilie ai Cuviosului Iosif Isihastul (Spileotul), a cărui sfinţenie şi viaţă ascetică o ştim cu toţii.

După întemeierea obştii, chilia de la Nea Skiti a fost renovată şi lărgită. Aici a rămas până în anul 1988, când toată obştea s-a stabilit la Mănăstirea Vatoped, oferind astfel un suflu nou acestei mănăstiri.

Până în 1990 s-a ocupat de cârmuirea duhovnicească la Mănăstirea Vatoped, apoi conducerea mănăstirii a fost luată de unul din ucenicii săi, monahul Efrem. Ca o pronie de sus, monahul Iosif Vatopedinul a plecat la Domnul la data de 1 iulie 2009, când a împlinit exact 88 de ani.

Foto: Pemptousia

Comentarii Facebook


Știri recente