În imagini: Pomenirea de 9 ani a Părintelui Iosif Vatopedinul

În data de 1 iulie s-au împlinit 9 ani de la trecerea la Domnul a starețului Iosif Vatopedinul, unul dintre ucenicii apropiați ai Cuviosului Iosif Isihastul (†1959).

Obștea mănăstirii Vatoped a organizat o slujbă de pomenire în amintirea părintelui Iosif.

Slujba a fost oficiată vineri, 29 iunie 2018, în biserica centrală a Mănăstirii Vatoped, de către Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Halkida, la care au participat mulți credincioși din Grecia, Cipru, Rusia și alte țări ortodoxe.

Sâmbătă, 30 iunie, Mitropolitul Halkidei a săvârșit Sfânta Liturghie la chilia părintelui Iosif Vatopedinul, în timpul căreia a vorbit despre harismele, smerenia și pocăința starețului.

„Starețul Iosif este un înger al lui Dumnezeu care ne-a învățat pe toți pocăința, smerenia și lacrimile”.

La rândul său, starețul Efrem a descris virtuțile părintelui său duhovnicesc, Iosif Vatopedinul.

„Întotdeauna încercăm să trăim tot ce ne-a învățat Starețul Iosif și îl slăvim pe Dumnezeu că ne-a adus la picioarele acestui om, care s-a nevoit până la sfârșit pentru dragostea lui Hristos”.

„Nu l-am văzut niciodată pe acest om să judece, să se plângă, nici atunci când era calomniat. A avut o permanentă dragoste divină”, a spus starețul Mănăstirii Vatoped, care a publicat de curând un volum despre viața părintelui Iosif.

Gheronda Iosif s-a născut la 1 Iulie 1921 în grădina Mânăstirii Sfinţilor Doctori fără de arginţi din Giolos (Cipru), atunci când pe mama sa, însărcinată în 7 luni şi venită la slujba de hram, au apucat-o durerile facerii.

Cât a fost în lume, Gheronda Iosif a purtat numele de Socratis. În Sfântul Munte a venit în 1946, la vârsta de 25 de ani, fiind unul dintre puţinii ucenici de chilie ai Cuviosului Iosif Isihastul (Spileotul), a cărui sfinţenie şi viaţă ascetică o ştim cu toţii.

După întemeierea obştii, chilia de la Nea Skiti a fost renovată şi lărgită. Aici a rămas până în anul 1988, când toată obştea s-a stabilit la Mănăstirea Vatoped, oferind astfel un suflu nou acestei mănăstiri.

Până în 1990 s-a ocupat de cârmuirea duhovnicească la Mănăstirea Vatoped, apoi conducerea mănăstirii a fost luată de unul din ucenicii săi, monahul Efrem. Ca o pronie de sus, monahul Iosif Vatopedinul a plecat la Domnul la data de 1 iulie 2009, când a împlinit exact 88 de ani.

Foto: Pemptousia

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Satul românesc omagiat la Patriarhie

Satul românesc este omagiat zilele acestea la Catedrala Patriarhală prin veşmintele folosite în cultul divin public. Începând cu această duminică până joia viitoare slujitorii Catedralei Patriarhale vor purta la slujbe un set de veşminte cu…