În imagini: Hramul Catedralei Mitropolitane din Iași

Cinci arhierei împreună cu zeci de clerici și sute de credincioși s-au rugat duminică, 02 februarie 2020, în Catedrala Mitropolitană „Întâmpinarea Domnului” din Iași. 

Sf. Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei împreună cu Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud și Episcopii vicari Calinic Botoșăneanul și Damaschin Dorneanul. ©Doxologia / Flavius Popa

După citirea Sfintei Evanghelii, predica a fost rostită de părintele profesor Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic de la Bossey – Elveția.

Părintele profesor a amintit, făcând referire la cuvintele Părintelui Nicolae Steinhardt, că „Dumnezeu este acolo unde este lăsat să intre”.

„Nu dă buzna, bate la ușă să primească naștere și în noi, să ne îmbrățișeze și pe noi, dar trebuie să-i deschidem ușa și să ascultăm chemarea Lui. Așa cum a făcut bătrânul Simeon, să-L primim și noi în brațele noastre, ca să putem spune și noi – poate nu la bătrânețe, chiar și la tinerețe – «Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne…»”.

IPS Teofan i-a acordat părintelui profesor Ioan Sauca distincția mitropolitană „Crucea Moldavă” pentru clerici. ©Doxologia / Flavius Popa

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de recunoștință ierarhilor, preoţilor și credincioșilor care au participat la hramul catedralei. Ierarhul a subliniat că Domnul se arată fiecăruia prin Sfânta Împărtășanie, prin rugăciune și jertfă.

„L-am văzut pe Domnul Hristos în brațele bătrânului Simeon, care n-a murit înainte de a-L vedea pe Domnul. Creștinul adevărat nu moare înainte de a-L întâlni în această viață de Dumnezeu. Oare noi, cei de față și cei asemenea nouă, vom pleca din această lume înainte de a-L întâlni pe Domnul?”, a întrebat IPS Teofan. ©Doxologia / Flavius Popa

„În această viață, pe Dumnezeu îl întâlnim în Dumnezeiasca Euharistie, îl întâlnim în cuvintele Scripturii, îl întâlnim în taina rugăciunii, îl întâlnim în starea de jertfă în diferite chipuri”, a mai spus ierarhul.

Fotografie de grup la finalul slujbei de hram. ©Doxologia / Flavius Popa

Catedrala din Iași mai are are două hramuri – Sfânta Cuvioasă Parascheva (14 octombrie) şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie) – sărbătoarea vechii Catedrale Mitropolitane.

Vezi mai multe imagini de la eveniment pe Doxologia.ro.

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Comentarii Facebook


Știri recente