În imagini: Episcopul Varlaam Ploieșteanul a slujit la hramul de vară al Mănăstirii Ghighiu

Preasfințitul Părinte Varalaam Ploieșteanul a oficiat miercuri Sfânta Liturghie la Mănăstirea prahoveană Ghighiu, cu prilejul hramului de vară al așezământului: Adormirea Maicii Domnului.

În predica rostită în cadrul slujbei, Episcopul vicar patriarhal a evidențiat puterea rugăciunii de mamă prin referire la nunta din Cana Galileii, acolo unde Mântuitorul a săvârșit o minune la rugămintea Maicii Sale, chiar dacă nu își începuse încă activitatea Sa publică.

„Toate cele legate de întruparea și lucrarea Mântuitoare a lui Iisus Hristos în lume au fost săvârșite după un plan foarte bine stabilit și dinainte determinat în sfatul Sfintei Treimi. Dar El, la rugămintea Maicii Sale, deși timpul prevăzut pentru începutul activității sale publice nu sosise încă, totuși devansează acest timp împlinind rugămintea Preaiubitei Sale Maici”.

Preasfinția Sa a explicat că rugăciunea a determinat nu doar săvârșirea minunii înmulțirii vinului, ci schimbarea planului veșnic al Sfintei Treimi:

„Rugăciunea Mamei determină nu doar săvârșirea acestei minuni de către Fiul Ei, ci și schimbarea planului veșnic al lui Dumnezeu Tatăl hotărât în sfatul celor Trei Persoane ale Sfintei Treimi”.

„Iată cât de mare este puterea mijlocitoare a Maicii Domnului”, a spus Episcopul Varlaam.

Tot miercuri, în ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, Episcopul Varlaam a sfințit noile clopote ale mănăstirii.

Sfințirea clopotelor Mănăstirii Ghighiu / ©Sebastian Atomei

Credincioșii prezenți la hram au avut prilejul de a aduce cinstire Maicii Domnului Siriaca. De asemenea a fost așezată spre cinstire și o icoană veche a Adormirii Maicii Domnului, despre care arhivele mănăstirii spun că ar fi fost considerată făcătoare de minuni.

Icoana Maicii Domnului – Siriaca

Icoana Maicii Domnului – Siriaca, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al șaisprezecelea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de PS Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient.

Icoana Maicii Domnului – Siriaca / © Basilica.ro

Sfântul Sinod, în şedinţa sa de lucru din 15 februarie, a luat hotărârea ca din 2019 Calendarul Bisericii Ortodoxe Române să fie îmbogățit cu o nouă sărbătoare: Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea prahoveană Ghighiu, în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii.

Foto credit: Sebastian Atomei

Comentarii Facebook


Știri recente