În imagini | Episcopul Siluan a slujit la Mănăstirea din Pârneoara, Serbia

Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a slujit joi la Mănăstirea din Pârneaora sau Srediștea Mică, din Serbia.

În fiecare an, potrivit tradiţiei locului, românii din localitate şi împrejurimi se adună în rugăciune la această Mănăstire cu prilejul Sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci.

Episcopul Siluan a oficiat în acest an slujbele din ajunul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, alături de Preasfinţia Sa fiind prezenţi numeroşi credincioşi, dintre care mulţi copii.

Părintele Episcop a oficiat Slujba Privegherii, după care le-a vorbit celor prezenţi despre semnificația Sfintei Cruci:

„Prin Cruce ne însemnăm întreaga noastră viață și ne așezăm în legătură directă cu Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, spre tămăduire sufletească și trupească, spre întărire, în greutățile și încercările ce ne înconjoară, spre călăuzire duhovnicească și spre dobândirea vieții celei veșnice, prin credința creștină ortodoxă”, a spus ierarhul.

Slujbele au continuat de-a lungul nopţii cu Taina Sfântului Maslu şi Sfânta Liturghie.

Mânăstire românească a funcționat aici până la sfârșitul secolului al XVIII-lea (în 1777), după care ea și-a încetat activitatea, fiind urmată de o Parohie românească, biserica de zid actuală, în care au fost săvârșite sfintele slujbe, datând din anul 1878, pe locul bisericii mânăstirești, folosindu-se la construcția ei și piatră provenită de la vechiul așezământ monahal.

Pelerinajul și slujbele de priveghere de la Pârneaora, centrate în jurul izvorului, a vechii mânăstiri, a Maslului și celorlalte rugăciuni, au fost reluate începând din anul 1934, fiind un punct reprezentativ în viața credincioșilor români din Banatul Sârbesc, până în ziua de astăzi.

Foto Credit: Episcopia Daciei Felix

Comentarii Facebook


Știri recente