În imagini: Episcopul Petroniu a liturghisit la Hramul Mănăstirii Bic

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în ziua sărbătorii Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul la Mănăstirea Bic din județul Sălaj. 

Ierarhul a vorbit credincioșilor la hramul din 29 august 2018 despre faptul că Irod și Irodiada erau mustrați de Sfântul Ioan Botezătorul, iar aceștia deși auzeau cuvintele prorocului nu își schimbau cu nimic viața”.

Preasfinția Sa a făcut o paralelă cu lumea de astăzi spunând că „poate vorbi preotul și Biserica oricât, dar oamenii au urechile închise și preferă să asculte ce îi învață alții care nu sunt decât prorocii antihristului care vor să îi abată pe aceștia de la calea spre Împărăția lui Dumnezeu.”

Episcopul Sălajului a evidențiat că Sfântul Ioan Botezătorul „a fost omorât fiindcă și el era supus acelui regat condus de Irod, dar în veșnicie s-a întors cu totul această roată. Sfântul Ioan este aproape de Domnul Hristos, dar cei care au cerut moartea lui sunt departe de fața lui Dumnezeu”.

Deasemenea ierarhul a subliniat câteva idei despre începutul noului an bisericesc că are „un tâlc ascuns” deoarece „prima sărbătoare din anul bisericesc este Nașterea Maicii Domnului, iar ultima este tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, încât anul începe cu nașterea și se termină cu moartea”.

Istoricul mănăstirii

Mănăstirea Bic a fost înființată în anul 1994, aceasta funcționând în vechea școală a satului Bic.

Lucrările la biserica nouă de zid a așezământului monahal au demarat în anul 1996, sub coordonarea Preacuvioasei Maici starețe Marina Lupou.

Mănăstirea a dezvoltat programe de asistență socială atât pentru copii, cât și pentru persoanele vârstnice, astfel, la așezământul monahal funcționează Școala Confesională pentru clasele I-IV „Sfântul Pantelimon”, unde învață și sunt cazați 18 copii proveniți din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul județului Sălaj.

De asemenea, în cadrul mănăstirii funcţionează, din anul 1999, un cămin pentru persoane vârstnice cu o capacitate de 27 de persoane.

Foto credit: Episcopia Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…