În imagini | Eminescu pomenit în Suedia. Îi ajută pe românii din diaspora să-și păstreze identitatea, spune PS Macarie

Preasfințitul Părinte Macarie a oficiat sâmbătă un parastas pentru Mihai Eminescu la Parohia Borås din Suedia. Ierarhul a spus că versurile lui îi ajută pe românii din diaspora să-și cultive identitatea de credință și neam.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a pomenit pe Mihai Eminescu, iar la final a oficiat un parastas pentru Poetul Național.

Foto: Episcopia Europei de Nord

„I-am pomenit și pe părinții săi, Gheorghe și Raluca, și pe toți cei adormiți din familia și din neamul său”, a spus părintele episcop.

Foto: Episcopia Europei de Nord

„Îi suntem veșnic recunoscători Luceafărului poeziei românești pentru faptul că aici, departe, pe marea străinătății, ne ajută și ne inspiră să ne păstrăm, să ne cultivăm identitatea noastră de credință și de neam”, a adăugat Preasfințitul Părinte Macarie.

Foto: Episcopia Europei de Nord

„Da, [identitatea] de credință și de neam, fiindcă Mihai Eminescu a fost un mare patriot, dar a fost și un credincios evlavios, care a iubit Biserica strămoșească și deseori era pelerin la mănăstirile noastre și în mod deosebit la Mănăstirea Agafton, unde avea câteva mătuși călugărițe.”

Foto: Episcopia Europei de Nord

„Înainte de a trece la cele veșnice, a spus celor apropiați că ar dori să aibă mormântul lângă o biserică și să poată asculta liturghia și să cânte imnul Lumină lină, așa cum îl cântau măicuțele atunci când era ele pelerin la Mănăstirea Agafton din părțile Botoșanilor”, a mai amintit Episcopul Europei de Nord despre Poetul Național.

Foto: Episcopia Europei de Nord

Mihai Eminescu „a fost drept și a fost curajos. Nu a făcut niciun fel de compromis într-o lume și într-o vreme când multe  conștiințe erau de vânzare”, a adăugat ierarhul.

Foto: Episcopia Europei de Nord

„Poetul nostru național ne învață să avem nădejde, să avem credință și inima noastră să o ținem sus neîncetat și să nu facem niciun fel de compromis”, a încheiat Preasfințitul Părinte Macarie.

Foto: Episcopia Europei de Nord

În cuprinsul Episcopiei Europei de Nord, la Bergen, în Norvegia, există o bibliotecă românească. Parohia „Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș, Sf. Mc. Tatiana de la Craiova și Sf. Sunniva din Bergen” a inaugurat anul trecut Biblioteca „Mitropolit Bartolomeu Anania și Justinian Arhiepiscopul”.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente