Mănăstirea Oașa a publicat vineri pe pagina de Facebook imagini de la seara de colinde a tinerilor oaspeți ai mănăstirii.
Comentariul care însoțește imaginile este:
Raiul pe pământ!”
Textul care însoțește postarea devine astfel o trimitere la Nașterea lui Hristos, care deschide cerurile pentru om, dar și la bucuria comuniunii.
Studenții și tinerii de pretutindeni au îmbrăcat portul popular și i-au colindat pe părinții din obște.
Luna aceasta, tinerii ucenici din lume ai părinților de la Oașa au susținut concerte de colinde în toate centrele universitare din Transilvania.
De Crăciun, dar și în taberele de vară, la mănăstire se strâng membri și simpatizanți ai asociațiilor studențești și de tineret.
Tinerii prieteni ai mănăstirii ajută la treburile gospodărești, învață colinde și muzică psaltică, participă la slujbe, se spovedesc și se împărtășesc.
Un alt lucru foarte important este că participanții se cunosc între ei și construiesc comunități care funcționează și în afara mănăstirii.
„Nu poți înțelege decât ceea ce trăiești. Oașa este experiență, este trăire, viață, relație interpersonală. Mănăstirea Oașa se cere înțeleasă mai degrabă cu sufletul decât cu rațiunea, mai degrabă cu trăirea decât cu gândirea”, transmit părinții din obște pe site-ul mănăstirii.
Cei care trec pe la Mănăstirea Oașa povestesc despre o experiență de viață, nicidecum de simpla dobândire a unor cunoștințe religioase.
Mănăstirea Oașa a fost înființată în 1994 , la inițiativa unui grup de absolvenți din Centrul Universitar Timișoara, adunați în jurul părintelui Arhimandrit Iustin Miron.
Obștea Oașei numără 50 de părinți și frați împărțiți între mănăstire și Schitul Găbud din apropiere.
„Până acum s-au perindat pe la mănăstire zeci de mii de tineri. Acest «asediu» se cerea ordonat, fapt pentru care am organizat cele treisprezece tabere studențești anuale”, mai transmit monahii pe site-ul lor.
„Aproape la fiecare sfârșit de săptămână, obștea este depășită numeric de câteva ori de numărul tinerilor prezenți. Cândva am fost și noi studenți, de aceea le înțelegem demersul spre înălțime iar comunicarea cu ei se realizează firesc”, mai scriu părinții de la Oașa.
„Această legătură cu tinerii, care de la un moment dat a devenit – fără să o fi căutat – o emblemă a Oașei, este pentru noi și o provocare: de a studia mai intens, de a înțelege mai profund și de a iubi mai mult”, spun monahii din obște.
Vezi și
- În imagini: A patra ediție a taberei internaționale de la Mănăstirea Oașa
- Cum arată o zi în Tabăra Internațională de la Mănăstirea Oașa
Foto credit: Facebook / Mănăstirea Oașa
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews