În imagini: Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Radu Vodă

În prima zi a Postului, la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală slujba a fost oficiată de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Alături de Preasfinţia Sa a slujit părintele stareţ Arhim. Nectarie Şofelaea, dar şi preoţi şi diaconi din cadrul obştii monahale.

Ca o particularitate a acestei perioade, conform rânduielilor liturgice ale Bisericii noastre, în această primă săptămână a Postului Păresimilor este oficiată Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Canonul este citit în patru părţi în primele patru zile ale Postului Mare, în cadrul Pavecerniţei Mari, şi integral în Joia din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paşti.

Din punct de vedere al structurii, canonul este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări.

Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) și se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi și una către Maica Domnului.

Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoşenie şi de importanţa pe care o are pocăinţa în viaţa noastră.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

 

Comentarii Facebook


Știri recente