În imagini: Canonul cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

În primele patru zile ale Postului Mare se oficiază slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul. În Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi slujba a fost săvârşită de IPS Casian.

La slujbă au participat elevi ai seminarului Teologic Sf. Ap. Andrei din Galați, care au oferit şi răspunsurile liturgice, precum şi numeroşi credincioşi.

Cunoscută drept Canonul lacrimilor, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Canonul cel Mare este un canon de pocăinţă, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!, cerere care aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a perioadei Triodului.

Deodată meditaţie biblică şi rugăciune de pocăinţă, Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge ca nu a urmat pilda luminoasă a drepţilor virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alţii s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit.

Foto Credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente