În imagini | A doua zi a Canonului cel Mare în Parohia „Sf. Martiri Brâncoveni și Sf. Sofia” din Giurgiu

Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a participat marţi la cea de-a doua zi a Canonului cel Mare, oficiat în Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni și Sfânta Muceniţă Sofia” din municipiul Giurgiu, informează Episcopia Giurgiului. 

La sfârşitul Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia s-a citit a doua parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Episcopul Ambrozie a rostit un cuvânt în care a explicat că primul lucru pe care îl învăţăm de la Sfântul Andrei Criteanul este smerenia:

„El nu a săvârşit toate păcatele pe care le aminteşte în acest canon, dar se aşează în locul păcătoşilor, dinainte de lege şi de după lege, a celor care au greşit şi s-au depărtat de Dumnezeu”.

„Sfântul Andrei Criteanul doreşte să fie asemenea celor care s-au pocăit şi s-au îndreptat. El este un bun cunoscător al cuvintelor Sfintei Scripturi. Foloseşte foarte multe exemple din vechiul legământ, dar şi din Noul Testament, ale unor oameni cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi de noi, ale unor oameni care au ştiut sau au învăţat să se pocăiască şi ale unor oameni care s-au piedut”, a spus Preasfinţia Sa.

Canonul cel Mare este un canon de pocăință, adică un lung imn liturgic cu peste 250 stihiri, alcătuit din 9 cântări, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului.

Foto credit: Episcopia Giurgiului

Comentarii Facebook


Știri recente