În Duminica Sfintei Cruci, PS Ioan Casian a enumerat etapele pentru a deveni ucenici ai Domnului

Episcopul Ioan Casian al Canadei a prezentat, în Duminica Sfintei Cruci, etapele pe care trebuie să le parcurgem pentru a deveni ucenici ai lui Dumnezeu.

„Mântuitorul Hristos spune: Oricine voiește să vină după Mine – prima etapă, să se lepede de sine – a doua etapă, să-şi ia crucea, iar a treia – să-Mi urmeze Mie (Marcu 8:34)”.

Ierarhul explică în amănunt ce presupune fiecare etapă dintre cele enumerate.

„Primul pas este acela al golirii de iubirea de sine străină lui Dumnezeu. Sf. Cezarie de Arles spune că iubirea de sine a fost eșecul primului om în Rai. Dacă nu s-ar fi iubit pe sine în ordinea cea nepotrivită, omul ar fi fost pregătit să-L asculte pe Dumnezeu, preferându-L pe El înainte de sine însuși”.

„A doua etapă este să-și ia crucea, să ia lucrarea lui Hristos, să o asume. Pentru omul care își începe viața în Biserică, prima Cruce este Crucea Botezului, care înseamnă a mărturisi credința”.

„A treia era etapă este urmarea lui Hristos. A pleca la drum după golirea de sine și luarea Crucii înseamnă a nu-L pierde din vedere nici  clipă pe Hristos. El este alfa și omega vieții noastre. El este semnul prin care înțelegem că suntem pe calea cea bună către împărăția cerurilor”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Ioan Casian.

El a vorbit şi despre post, credinţă şi cruce.

„Postul cu adevărat înseamnă, cârmirea corabiei care suntem noi înșine, de la apusul păcatului, patimilor și slăbiciunilor către răsăritul virtuților, harului dumnezeiesc și binecuvântării, către Hristos”.

„Postul este perioada înfrânării la care suntem chemați să aderăm prin credință, pentru că harul lui Dumnezeu să lucreze în așa fel încât să urcăm pas cu pas scara Raiului închipuită de Scara Sf. Ioan Scărarul”.

„Suntem în perioada înfrânării, în care încercăm să revenim la acea atmosferă a Raiului”, a mai spus ierarhul. „Hristos ne ia pe Crucea Lui pentru a ne duce mai departe și mai sus. Prin credință nu facem decât să ne atașăm de această Cruce pentru a fi purtați de Hristos prin ea spre noaptea Învierii, noaptea mântuirii noastre”.

Ierarhul român a rostit cuvântul la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint Hubert.

Foto credit: Robert Nicolae


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…