În Catedrala din Baia Mare „a răsunat” Centenarul României

Concertul coral-simfonic „Răsună Centenarul României” a fost susținut duminică seara în Catedrala Episcopală din Baia Mare de Corala „Arhanghelii” și orchestra Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti”.

La eveniment au fost prezenți Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului și Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul.

Concertul a fost susținut de Corala „Arhanghelii” a preoțimii din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, dirijată de Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, acompaniată de orchestra Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, dirijată de Ștefan Novak, solist vocal Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare.

Programul a cuprins piese orchestrale și corale patriotice scrise de compozitori și poeți români. A recitat artistul Carol Erdos. Adaptările orchestrale au fost realizate de compozitorul clujean Alexandru Ștefan Murariu.

La finalul concertului, Episcopul Iustin a oferit doamnei profesoare Ramona Boitor Socolan, Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, „în semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru contribuția semnificativă adusă la organizarea Concertului coral-instrumental «Răsună Centenarul României»”.

Aceeași distincție a fost oferită și Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare.


Later edit:

La prezentarea evenimentului din 28 octombrie 2018 a fost omisă de autor hotărârea 346/2018 prin care Sf. Sinod a stabilit ca activitățile culturale și artistice să nu fie organizate în lăcașuri de cult, ci în alte spații ale parohiilor, sau în spații publice închiriate pentru acest scop, pentru a evita tendințele de auto-secularizare a spațiului sacru.

Precizăm că evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri merită toată atenția publicului nostru, dar nu încurajam organizarea lor în lăcașuri de cult, ci respectarea hotărârilor Sf. Sinod.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente