În Biserica Parohiei din Apateu, Ungaria s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească

Credincioșii parohiei ortodoxe românești din Apateu, Ungaria, s-au înfrățit, după datină, cu enoriașii Catedralei cu Lună din Oradea. Reprezentanți ai comunității orădene au participat, alături de ortodocșii români din Apateu la Sfânta Liturghie oficiată ieri, 13 iunie, în Biserica din localitatea maghiară de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria.

Mai multe detalii a oferit pentru TRINITAS TV, Preasfințitul Părinte Siluan: „Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, o delegație de preoți de la Catedrala Eparhială din Oradea în frunte cu părintele Teodor Cristea, a sosit de dimineață la Biserica din Apateu. Am săvârșit împreună Sfânta Liturghie arhierească la sfârșitul căreia, prin cuvântări potrivite, s-a consemnat acest eveniment frumos. Toată Sfânta Liturghie s-a desfășurat într-o atmosferă de mare bucurie și frățietate românească care ne-a bucurat pe toți. Ca semn de prețuire pentru românii din Ungaria și mai ales pentru cei din Apateu, preoții de la Catedrala Episcopală din Oradea au dăruit acestei Biserici două icoane, una cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos și alta cu chipul Maicii Domnului”.

Înfrățirea dintre credincioșii celor două parohii presupune o colaborare mai strânsă în vederea inițierii și derulării în comun a unor programe filantropice și culturale.

Alte detalii mai aflăm tot de la Preasfințitul Părinte Siluan: „Atunci când vor mai fi hramuri la o Biserică, credincioșii noștri din Apateu vor participa la Catedrală sau la cealaltă Biserică din oraș. Mai există încă o Biserică în Oradea care poartă hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ și este înfrățită de mai multă vreme cu Parohia noastră din Apateu. De asemenea, au existat întâlniri între cele două comunități care pentru credincioșii noștri și pentru specificul pastorației credincioșilor români din Ungaria este un lucru foarte important. Dacă se vor mai ivi și alte posibilități de activități culturale, acestea își duc din plin contribuția lor, pe lângă cele menționate până acum”.

La finalul Liturghiei a fost oficiat un parastas pentru Mihai Eminescu, de la a cărui mutare la Domnul se împlinesc, pe 15 iunie, 121 de ani. Au fost depuse coroane de flori la monumentul poetului din curtea Bisericii, iar corul Catedralei cu Lună din Oradea a susținut un concert de muzică laică și religioasă pe versuri eminesciene.

Comentarii Facebook


Știri recente