În Arhiepiscopia Târgoviștei se desfășoară un concurs școlar dedicat Sfântului Domnitor Neagoe Basarab

Arhiepiscopia Târgoviștei, Asociația Profesorilor de Religie – filiala Dâmbovița și Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște organizează, până în data de 19 noiembrie, concursul școlar „Credință, educație și cultură în slujba comunității noastre locale – 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Neagoe Basarab”.

Concursul, pentru care nu se percepe taxă de participare, se adresează elevilor din clasele a VII-a până la a XII-a. Participă școlile gimnaziale și liceele din Târgoviște, Pucioasa, Fieni, Moreni, Titu, Răcari și Găești.

Etapa pe școală este deja în desfășurare. Elevii înscriși elaborează, sub coordonarea profesorului de Religie, de Limba și Literatura Română, de Istorie, de Geografie sau de Educație Plastică, un portofoliu de 8-10 pagini.

Acesta va conține documentări (studii, eseuri, imagini, liste bibliografice etc.) cu privire la contribuția adusă de Sfântul Neagoe Basarab la susținerea, promovarea și dezvoltarea culturii și a spiritualității naționale.

Lucrările vor fi evaluate pe trei niveluri de studiu (clasele VII-VIII, clasele IX-X și clasele XI-XII), la etapa pe școală fiind selectate trei portofolii, câte unul pentru fiecare nivel de studiu. Portofoliile finaliste vor fi evaluate în 17 noiembrie de o comisie care va decide cele trei câștigătoare din eparhie.

În data de 19 noiembrie, Arhiepiscopia Târgoviștei va acorda diplome și premii tuturor elevilor înscriși la concurs, într-un cadru organizat în funcție de limitările impuse de pandemie.

Proiectul își propune să promoveze personalitatea voievodului și să faciliteze cunoașterea istoriei românești și accesul tinerilor la informații din surse diverse despre patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române. Concursul va permite și identificarea elevilor cu aptitudini speciale în diverse domenii.

Foto credit: Muzeul Național de Istorie a României (portretul votiv al domnitorului și doamnei sale, Milița Despina)

Comentarii Facebook


Știri recente