În Arhiepiscopia Clujului s-au desfășurat Zilele Așezământului pentru copii „Sf. Onufrie cel Mare”

La Florești, în județul Cluj, s-au încheiat sâmbătă Zilele Așezământului pentru copii „Sf. Onufrie cel Mare”, înființat de Mănăstirea Florești pentru a oferi ocrotire și servicii acreditate pentru copiii în situații de risc social din eparhie.

Perioada de sărbătoare, prilejuită de hramul instituției, a început în ajunul zilei de pomenire a sfântului ei ocrotitor și a continuat cu liturghia de hram.

Aceasta a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pe un podium amenajat în curtea așezământului. Au participat Protos. Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii Florești și coordonatorul așezământului, maicile de la mănăstire, copiii beneficiari, lucrătorii și sprijinitorii instituției, precum și credincioși din zonă.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a vorbit despre necesitatea orientării omului spre receptarea slavei de la Dumnezeu, în detrimentul slavei de la oameni, iar, la momentul rânduit din cadrul slujbei, l-a hirotonit diacon pe teologul Liviu Claudiu Agrijan, care va fi hirotonit preot pe seama Parohiei Bucea din județul Cluj.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul Liturghiei, protosinghelul Visarion Pașca a vorbit despre realizările din ultima perioadă la așezământ și despre proiectele de viitor, iar părintele episcop vicar vizitat biserica așezământului, în curs de pictare în tehnica fresco, sub coordonarea pictorului Andrei Mușat.

Zilele Așezământului pentru copii „Sf. Onufrie cel Mare” s-au încheiat sâmbătă, cu mai multe activități destinate copiilor de la Așezământul „Sfântul Onufrie cel Mare”.

Sprijin pentru copii și familii

În 1994, vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu a dorit ca în apropierea Mănăstirii Florești să fie construit un așezământ pentru ocrotirea copiilor în dificultate. Aşezământul pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare” a fost întemeiat abia în 2013, prin înființarea Asociației Filantropice „Sfântul Onufrie”, prezidată de Protos. Visarion Pașca.

Piatra de temelie a fost pusă în același an de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, actualul Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, care este și președinte onorific al asociației.

Așezământul pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare” a fost acreditat în 2015 și cuprinde patru case de tip familial (două case au fost deja construite, urmând a fi construite următoarele două), o biserică, spațiu de recreere și loc de joacă.

Instituția oferă servicii de găzduire, de îngrijire și educative pentru copiii separați temporar sau definitiv de familie, dar și servicii de consiliere și mediere pentru familii. Toți copiii sunt înscriși în sistemul educativ de stat. Programul școlar este suplimentat cu un plan de recuperare educațională personalizat pentru fiecare copil.


Sf. Onufrie cel Mare este cuviosul care în copilărie primea pâine de la Pruncul Sfânt reprezentat într-o icoană. Pe lângă copiii de la așezământul din Florești, Asociația Filantropică „Sfântul Onufrie” mai sprijină cu hrană, îmbrăcăminte și rechizite școlare încă 250 de elevi din județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Ionuț Chifa


Știri recente