În Arhiepiscopia Bucureștilor au început cursurile de definitivat și de gradul 2 în preoție: S-au înscris 128 de clerici

128 de clerici vor participa în perioada 1-5 iulie la cursurile de definitivat și de gradul 2 în preoție organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor. La finalul perioadei de pregătire, clericii vor participa la o sesiune de examinare, programată în perioada 10-11 iulie.

Din totalul de înscriși, 65 examenul de grad 2 în preoție, iar ceilalți 63 de clerici susțin examenul de definitivat.

Programul a început luni cu Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon – Nou” din București.

Episcopul vicar patriarhal le-a vorbit clericilor despre importanța acestor examinări pentru reactualizarea cunoștințelor și adaptarea mesajului pastoral la provocările lumii contemporane.

„Aceste cursuri sunt foarte necesare, sunt foarte actuale și ele au ca scop readucerea aminte a mijloacelor pastorale pe care Biserica trebuie să le folosească în aceste vremuri în permanentă schimbare. De aceea, și tematica acestor cursuri se schimbă la câțiva ani, în funcție de noile provocări și probleme apărute în societatea românească, probleme care privesc și viața bisericească și păstorirea credincioșilor”, a spus Preasfinția Sa.

„Vedeți fiecare dintre dumneavoastră câte noi provocări apar la adresa eticii, a moralei creștine, a Evangheliei, a Bisericii, an de an și, dacă dorim cu adevărat, să fim apostoli ai lui Hristos, trebuie să ne pregătim mereu”.

Ierarhul a subliniat, de asemenea, necesitatea pastorației tinerilor, asupra cărora „se fac presiuni de tot felul ca să abandoneze valorile tradiționale, creștine, în care poporul nostru și-a dus existența 2000 de ani și înaintea cărora sunt puse atât de multe capcane în vremea noastră: viața dezordonată, consumul abuziv de alcool, tutunul, drogurile, viața fără nicio rânduială, evitarea oricărei răspunderi a familiei, a creșterii de copii și așa mai departe”.

„Dacă noi îi creștem pe acești oameni în valorile Bisericii și ale Evangheliei, iar pentru lucrul acesta trebuie mereu să vedem în ce măsură și cu ce mijloace putem ajunge la inimile tinerilor, noi putem crea o societate sănătoasă și fiecare acolo unde își desfășoară activitatea, o parohie vie, puternică, lucrătoare, o adevărată familia lui Dumnezeu”.

Desfășurarea cursurilor și examinarea

În decursul săptămânii, clericii înscriși vor participa la cursuri de pregătire și vor audia prelegeri pe diferite teme pastorale la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Totodată, în decursul zilelor de pregătire, fiecare dintre clericii înscriși va oficia o Sfântă Liturghie și o Vecernie.

„Credem că astfel de cursuri sunt foarte folositoare preoților, pentru că știm că în fiecare domeniu formarea profesională este o condiție esențială atât a reușitei profesionale, dar și a eficienței activității în orice domeniu”, a declarat, pentru Trinitas Tv, Arhid. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Când vorbim despre formarea clericilor, sigur, noi nu avem în vedere numai aceste performanțe și aceste reușite, ci ne gândim în primul rând la aspectul misionar, pentru că preoții trebuie să facă față în ziua de astăzi provocărilor tot mai diferite și de aceea, aceste cursuri care sunt ținute de profesori cu experiență vin în ajutorul lor pentru a-i forma, pentru a reuși ca în parohia unde se află să aibă o activitate pastoral-misionară, liturgică, duhovnicească, cât mai bogată”.

Totodată, arhid. Eugen Matei a afirmat faptul că anumite teme au fost inspirate din tematica Anului omagial 2024 al pastorației și îngrijirii bolnavilor.

„Temele au în vedere și tematica mai largă a anului omagial al îngrijirii și pastorației bolnavilor. De aceea sunt rânduite câteva teme care privesc pedagogia bolii, valoarea taumaturgică a suferinței, rolul terapiilor duhovnicești în sănătatea sufletească și trupească. Noi sperăm ca aceste cursuri să vină în ajutorul clericilor pentru ca ei să dobândească cunoștințele și competențele necesare pentru desfășurarea unei activități cât mai rodnice în parohiile lor”.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Știri recente