În aceste insule ne vom salva: Pr. Gheorghe Holbea despre Liceul Teoretic Sf. Trei Ierarhi din capitală

Pentru a marca împlinirea a 12 ani de activitate, Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” din capitală a organizat luni, de sărbătoarea ocrotitorilor spirituali, un concert aniversar. Evenimentul a avut loc la Palatul Patriarhiei.

În deschidere, Pr. conf. dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie din București a fost invitat să vorbească audienței despre teologia Sfinților Trei Ierarhi. Părintele și-a exprimat uimirea în fața personalităților uriașe ale acestor sfinți și a oferit exemple din opera și din viața lor privitoare la educația și formarea tinerilor.

Părintele Holbea a vorbit apoi despre Liceul „Sfinții Trei Ierarhi” numindu-l o „oază de creștere duhovnicească” și o „insulă de salvare” în lumea secularizată.

„Astăzi, într-o lume care ignoră dimensiunea duhovnicească, efortul de a zidi o școală creștină și de a oferi o autentică educație elevilor în lumina învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos, a Sfinților Trei Ierarhi, aduce nădejde și bucurie și răspunde în același timp provocărilor societății actuale, contribuind la formarea unor conștiințe vii și mărturisitoare”.

„În aceste insule ne vom salva”

Părintele profesor l-a felicitat pe fondatorul școlii, preotul Vasile Gavrilă apreciind eforturile sale.

„Îl felicit pe părintele Vasile Gavrilă care, cu mult curaj și dăruire, a inițiat și a condus proiectul de construire a acestei școli – și nu mă refer la ziduri – valorificând astfel tradiția pedagogică a Bisericii. Îi felicit, de asemnea, pe părinții, elevii și profesorii acestei instituții pentru care învățătura creștină ortodoxă reprezintă cu adevărat o valoare care temeluiește viața lor”.

Preotul Vasile Gavrilă. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Pr. Gheorghe Holbea a precizat că ar fi bine ca exemplul Liceului Sfinții Trei Ierarhi să fie urmat și de alte școli.

„Lucrul acesta este clar astăzi: așa ne vom salva. Da, ne vom salva în aceste insule cum este și Școala Sfinții Trei Ierarhi”, a încheiat conferențiarul facultății de teologie din București.

Evenimentul a continuat cu momente artistice. Au fost interpretate cântări religioase, vocal și instrumental și recitate fragmente din scrisorile Sfinților Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur, precum și din Poemele Sfântului Grigorie Teologul.

Un moment inedit a fost interpretarea instrumentală a unor cântări liturgice de către un cvartet format din blockflote, vioară, clarinet și violoncel.

În încheiere, Pr. prof. dr. Vasile Gavrilă a rostit un cuvânt pe care l-a încheiat prin concluzia că „Singura educație care poate salva sufletul tânărului este educația creștină”.

„Astăzi, după 12 ani de oblăduire și de patronaj al Sfinților Trei Ierarhi venim în fața dumneavoastră nu doar cu un program artistic, ci cu un suflet de dascăl și de copil pus în slujba Bisericii și poporului”, a spus fondatorul Liceului Sfinții Trei Ierarhi încheind cu expresia latină Discimus ut Serviamus (Învățăm ca să putem sluji).

Eleve ale Liceului Sfinții Trei Ierarhi. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

De asemenea, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, invitații au putut viziona Expoziția de fotografie „12 ani sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi”.

Pentru mai multe fotografii de la eveniment accesează Galeria Foto.


Liceul Teoretic Sfinții Trei Ierarhi, aflat sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române, funcționează în conformitate cu programa oficială a Ministerului Educației Naționale. Această școală, căreia îi pășesc pragul peste 200 de elevi, valorifică tradiția pedagogică a Bisericii dar manifestă, totodată, și deschidere către metode noi menite să sprijine procesul educațional.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente