Împreună cu alte instituții, Arhiepiscopia Sibiului construiește case de tip familial pentru copiii instituționalizați

La Sibiu au început lucrările la prima casă de tip familial pentru copiii instituționalizați din Centrul de Plasament Orlat. Terenul pe care se construiește imobilul a fost donat de arhiepiscopie.

Joi, 14 mai, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de binecuvântare pentru acest proiect menit să îmbunătățească serviciile sociale pentru copiii abandonaţi de familie.

Din sobor au făcut parte Consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Adrian Roman, consilierul administrativ al eparhiei, pr. Ciprian Cândea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, și inspectorul social, pr. Tiberiu Kiss.

La slujbă au asistat: directorul D.G.A.S.P.C Sibiu, Laura Camelia Vîlsan, și inspectorul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Marius Talmațchi.

Proiectul caselor de tip familial este pus în aplicare în urma parteneriatului dintre  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (D.G.A.S.P.C), Arhiepiscopia Sibiului și Fundația Hope and Homes for Children (HHC) România.

Cele trei instituții și-au stabilit ca obiectiv construirea a patru case de tip familial pentru copiii instituționalizați, două în Sibiu și două în localitatea Cristian, jud. Sibiu.

Proiectul a fost inițiat deoarece „căsuțele de tip familial conferă condiţii mai bune şi mai apropiate de mediul familial, le sporește copiilor şansele de integrare în societate şi de reuşită în viaţă”.

„Dorim să oferim copiilor care provin din centrele de plasament de tip rezidențial un altfel de «acasă», un «acasă» îmbunătățit, iar pentru noi contează în primul rând să putem să le dăruim dragostea noastră, dincolo de orice metodologie sau metodă de formare și de terapie”, a precizat pr. Adrian Roman.

„Ne dorim să le oferim o familie într-o vecinătate, într-o comunitate și mai ales în comunitatea bisericească. Nădăjduim că acești copii care vor crește demni trebuie să-și depășească tristețile, golurile spirituale din viața lor fragedă și astfel, prin ceea ce noi le dăruim, evident și cu asistență socială de calitate, la un alt standard, să poată și ei la rândul lor să dăruiască, să poată crea și ei binele și frumosul în societatea noastră”, a spus pr. Adrian Roman.

Casele de tip familial din Sibiu și Cristian vor înlocui clasicele centre de plasament, precum și modalitatea de ajutorare a copiilor părăsiți de familiile lor.

„Această căsuță de tip familial ne ajută să regândim și să reconstruim sistemul rezidențial social prin închiderea celui mai mare centru de plasament pe care îl avem. Această casă de tip familial aduce o valoare incontestabilă și un plus de valoare în viața copiilor care vor locui aici, prin modul în care sunt îngrijiți, educați și sprijiniți emoțional”.

„Se vor construi cu sprijinul partenerilor noștri două căsuțe de tip familial, iar pe Programul Operațional General, D.G.A.S.P.C. Sibiu intenționează să aplice pentru încă două case de tip familial, cu un centru de consiliere de consiliere, pentru copiii aflați la Orlat și, prin urmare, cu aceste patru case de tip familial vom reuși să închidem definitiv Centrul de Plasament din Orlat”, ne-a spus directorul D.G.A.S.P.C Sibiu, Laura Camelia Vîlsan.

În casa de tip familial din strada Măgheranului, Sibiu, vor locui 12 copii.

Casa va fi construită pe 2 nivele:  la etaj,  pe o suprafață de 142 mp, vor fi  4 dormitoare, 2 băi și  o debara, iar la parter, pe o suprafață de 153 mp, se va amenaja camera de zi, bucătăria, locul de servit masa, baie, vestiar personal, spațiu tehnic și terasa.

Foto credit: Arhiepiscopia Sibiului

Comentarii Facebook


Știri recente