Împlinirea rugăciunilor către Maica Domnului o arată pentru veșnicie mijlocitoare a noastră, a spus IPS Varsanufie

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, în cinstea Icoanei Maicii Domnului Prodromița. În omilia sa, ierarhul a spus că Maica Domnului este mijlocitoare pentru noi de-a lungul întregii istorii a mântuirii, până la sfârșitul acestui veac.

Arhiepiscopul Râmnicului a afirmat că Dumnezeu, prin minunile și răspunsul bun dat la rugăciunile credincioșilor, Își descoperă prin mijlocirea Icoanei Maicii Domnului Prodromița „nemărginita Sa iubire față de oameni, dar și chemarea omului la sfințenie”.

„Maica Domnului este mijlocitoare nu doar pentru momentul Întrupării, ci este mijlocitoare de-a lungul istoriei mântuirii până la sfârșitul acestui veac”, a adăugat ierarhul. „Maica Domnului dezvăluie prin icoanele sale legătura vie și personală cu Fiul și legătura personală a sa cu noi”. Astfel, „rugăciunile adresate de către credincioși Maicii Domnului sunt rugăciuni adresate și Fiului ei”.

„Fundamentul tuturor învățăturilor despre Maica Domnului îl constituie Întruparea lui Dumnezeu-Cuvântul, locuirea, sălășluirea reală a lui Dumnezeu în pântecele său”, a explicat părintele arhiepiscop.

„În lumina acestei învățături, ea devine sfeșnicul de aur în brațele căruia luminează «Lumina cea adevărată», după cum învață Sfântul Efrem Sirul, care afirma că El lumina din trupul ei cum lumina din râul Iordanului și pe vârful Taborului”.

Prezența credincioșilor în fața icoanelor făcătoare de minuni descoperă evlavia lor vie și credința mărturisitoare, care „arată tuturor că puterea Maicii Domnului întrece orice încercare umană, ca ceea ce are «stăpânire nebiruită»”, a menționat ierarhul.

„Evlavia se trăiește astfel ca sentiment al recunoștinței față de iubirea lui Dumnezeu și față de mijlocirea sfinților înaintea Preasfintei Treimi. Mai mult decât atât, trebuie să o așezăm pe Maica Domnului drept model de evlavie și de smerenie în viața noastră”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

În 2015, la inițiativa Părintelui Arhiepiscop, Icoana Maicii Domnului Prodromița a fost declarată ocrotitoarea Municipiului Râmnicu-Vâlcea.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente