Împărtășim și noi tristețea credincioșilor care nu pot să se închine la moaștele Sf. Parascheva, transmit Episcopii români din Spania

Episcopul Timotei al Spaniei şi Arhiereul vicar Teofil de Iberia şi-au exprimat solidaritatea cu Mitropolitul Teofan, dar şi cu cei care sunt privaţi de actul cinstirii Sfintei Parascheva „din cauza măsurilor discriminatorii impuse în România, și care încalcă flagrant libertatea de manifestare religioasă a credincioșilor ortodocși”.

„Împărtășim și noi tristețea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, precum și a tuturor credincioșilor care în acest an nu pot să ajungă să se închine la moaștele Preacuvioasei Maicii noastre Paraschiva”, menţionează ierahii într-un document postat pe site-ul eparhial.

Cei doi arhierei au evidenţiat faptul că Biserica a arătat foarte multă disponibilitate, grijă și implicare în respectarea normelor sanitare, „atâta vreme cât acestea nu au adus știrbire tradiției ei, implicându-se activ și în ajutorarea celor aflați în dificultate”.

Ei i-au oferit exemplu pe clericii care „au dat dovadă de înțelepciune și de multă maturitate” şi pe credincioşi care au arătat multă cumințenie. „Acest lucru s-a văzut și a fost demonstrat cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului de la Mânăstirea Nicula, un alt mare pelerinaj”.

Din Spania, cu multă îngrijorare, ne exprimăm dezacordul față de aceste decizii, luate unilateral de către autoritățile competente din România, și le cerem imperios acestora să revină asupra lor, astfel încât drepturile credincioșilor ortodocși să nu fie încălcate și îngrădite, nici cu ocazia Pelerinajului de la Iași la moaștele Sfintei Cuvioase Paraschiva, nici la cel de la București cu ocazia Sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov, și nici cu ocazia altor sărbători religioase.

În contextul actual, mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au transmis mesaje de solidaritate. Patriarhul Daniel a făcut zilele trecute un apel la coresponsabilitate şi cooperare.

Sursă foto: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente