Împărăţia Cerurilor este iubirea Preasfintei Treimi descoperită şi oferită oamenilor, spune PS Varlaam Ploieşteanul

Împărăţia lui Dumnezeu şi misiunea Sfântului Ioan Botezătorul au fost subiectele principale ale omiliei Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul rostită duminică în Biserica Bumbăcari din Capitală. Episcopul Vicar Patriarhal le-a spus celor prezenţi la hramul secundar al lăcaşului de cult că „Împărăţia Cerurilor este iubirea Preasfintei Treimi descoperită şi oferită oamenilor”, explicând că „prezenţa Mânuitorului în lume inaugurează această Împărăţie cerească”.

În acest sens, el a subliniat că „cea mai desăvârşită plenară formă a iubirii lui Dumnezeu este tocmai întruparea Fiului Său, naşterea Mântuitorului Iisus Hristos şi activitatea Lui în lume de propovăduire a Evangheliei Împărăţiei Cerurilor”.

Totodată, Episcopul Vicar patriarhal a evidenţiat că prin Hristos „Împărăţia Cerurilor devine o realitate prezentă”.

„Când Mântuitorul spune că Împărăţia Cerurilor s-a apropiat, iată că Împărăţia lui Dumnezeu este deja în mijlocul oamenilor. Această Împărăţie este concentrată în chiar persoana Mântuitorului Iisus Hristos care este numit de Sfinţii Apostoli Împărat al Împăraţilor şi Domn al Domnilor. El vorbeşte adesea în predicile Sale despre Împrărţia lui Dumneuzeu şi spune că această Împărăţie este deja în mijlocul nostru”, a explicat Preasfinţia Sa.

Referindu-se la rolul Sfântului Ioan Botezătorul în planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii, Preasfinţia Sa a spus că „esenţa misiunii Sfântului Ioan Botezătorul a fost pregătirea căii Domnului şi arătarea de către el a lui Iisus, mielul lui Dumnezeu, Cel care ridică păcatele lumii”.

„Atunci când după botez Mântuitorul se întoarce pentru a-l reîntâlni pe Ioan, acesta, Ioan Botezătorul, arătându-L pe Iisus mulţimilor a spus: Iată mielul lui Dumnezeu Cel ce ridică păcatele lumii. În această scurtă frază, Sfântul Ioan Botezătorul, plin de Duhul Sfânt concentrează întreaga misiune a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi anume că El a avenit în lume ca să fie mielul de jertfă pentru a procura mântuirea tuturor celor care cred în El, adică iertarea păcatelor şi moştenirea Împărăţiei Cerurilor”, a spus Preasfinţia Sa.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a oficiat astăzi Sfânta Liturghie, în lăcaşul de cult ce datează din perioada anilor ’40, în calitate de deleagat al Patriarhului României.

Biserica Bumbăcar a fost pictată de părintele arhimandrit Sofian Boghiu, Olga Greceanu și fraţii Moroşanu.

Foto credit: Captură video Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente