Impactul încălzirii globale asupra mediului și societății îi îngrijorează pe specialiștii români

Specialiști în Geografie, Meteorologie, Silvicultură și Antropologie și-au exprimat îngrijorările cu privire la impactul încălzirii globale asupra mediului și societății în cadrul unei sesiuni de comunicări științifice, marți, 28 ianuarie 2020 la Academia Română.

În cuvântul inaugural, Acad. Ioan Dumitrache, citând un raport din 2019, a atras atenția că încălzirea globală accelerată prin efectele ei ar putea devasta omenirea până în anul 2050.

„20 de zile de căldură letală pe an determină prăbușirea a multor ecosisteme. Peste un miliard de oameni ar trebui să fie strămutați. După războiul nuclear, încălzirea globală este cea mai mare amenințare la adresa vieții pe planetă”, a punctat academicianul citând un fost lider al Forțelor de Apărare din Australia.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, și Directorul General al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Ministrul Costel Alexe a semnalat că ne aflăm în cel mai fierbinte deceniu din istoria măsurătorilor meteorologice.

„Episoadele cu valuri de căldură sunt din ce în ce mai persistente, iar perioadele lungi secetoase alternează cu intervalele scurte în care precipitațiile abundente generează viituri rapide sau inundații la scară regională și locală”.

„Aceste date arată o realitate greu de ignorat. Și de aceea este momentul în care trebuie să aplicăm, fără întârziere măsuri eficiente și sustenabile din punctul de vedere al utilizării resurselor de climă, apă și sol”.

Sesiunea a fost moderată de Acad. Dan Bălteanu, Directorul Institutului de Geografie al Academiei Române.

Evenimentul face parte dintr-un program mai amplu de dezbateri asupra schimbărilor climatice. Concluziile vor face obiectul unui raport al Academiei Române care va fi adus la cunoștința forurilor decizionale de la nivelul statului român și a publicului interesat.

Următoarea sesiune din acest program va avea loc în februarie.


Foto: captură video Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente