Imnul galei „Călătorie în copilăria sfinților” este compus de o studentă pe versurile Sf. Ioan Iacob Hozevitul

Imnul Galei „Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste” este compus de o studentă pe versurile Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Gala, organizată de Parohia Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc din București, va reuni online copiii români din țară și din diaspora în jurul poveștilor din viața sfinților patroni ai Anului omagial 2021.

Anul trecut, Georgiana Nistor, studentă la Universitatea Al.I. Cuza din Iași, a pus pe acorduri muzicale poezia „Îndemn frățesc” a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Aceasta începe astfel: „Fii pribegi ai ţării mele,/ Necăjiţi printre străini,/ Nu uitaţi menirea voastră/ De români şi de creştini”.

Organizatorii galei au ales cântecul ca imn al evenimentului, cu gândul că versurile respective sunt înscrise și în icoana Anului omagial al pastorației românilor din afara României.

La proclamarea Anului omagial 2021, Părintele Patriarh Daniel a afirmat despre aceste versuri că prin ele sfântul „îi cheamă pe toţi românii care se află printre străini să nu-şi piardă identitatea de neam şi de credinţă”.

Gala „Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste” se va desfășura pe Facebook în trei sesiuni, prima fiind concepută ca un atelier online de povești din viețile sfinților reprezentați în icoana Anului omagial.

Vor participa de la distanță și copiii din diaspora. „Așteptăm să intre în contact cu noi, prin intermediul paginii de Facebook a Galei, cât mai mulți copii din țară și străinătate”, a declarat Părintele Paroh Bogdan Teleanu.

Prima sesiune a galei va avea loc în 30 ianuarie, ora 12:00, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, și va fi moderată de jurnalista Cristina Teleanu de la „Trinitas Tv”.

Profesoara Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”, va povesti pe înțelesul copiilor file din viața sfinților Ioan Gură de Aur și Ioan Casian, iar actrița Magda Catone va recita versuri din poeziile Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.

Li se vor alătura online 18 copii din Danemarca (Oderr), aflați sub coordonarea doamnei Maria Iuliana Samsing, absolventă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Tot atunci vor fi anunțați câștigătorii licitației de icoane pictate anul trecut de copiii Parohiei Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc.

Copiii sprijiniți de Teach for Romania să continue școala vor fi ajutați prin strângerea de fonduri să se mute într-o casă mai bună. Foto credit: Facebook / Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste

Licitația a fost deschisă duminică pe un grup de WatsApp și are ca scop strângerea de fonduri pentru îmbunătățirea situației locative a unei familii din Capitală. Cei șase copii ai familiei sunt înscriși în comunitatea „Teach for România”, care îi ajută să nu abandoneze școala.

A doua sesiune a galei va avea loc în 28 februarie, de Sfântul Ioan Casian, când vor fi transmise online spectacolele de teatru realizate în anii trecuți cu sprijinul Parohiei Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc.

Partea a treia și ultima din proiect se va desfășura în 25 martie, de Bunavestire, cu un concert pascal transmis online și intitulat „Hristos împărtășit prin muzică credincioșilor plecați de acasă”.

Acesta va fi dedicat comunităților de români din străinătate, printre  care se numără și foști enoriași ai parohiei.

„În prezent, deși se află în Anglia și Olanda, ei încă se simt legați de parohia noastră și de rădăcinile lor românești”, a explicat Părintele Bogdan Teleanu.

Foto credit: Youtube (Captură ecran)

Comentarii Facebook


Știri recente