Imnul Acatist în iconografie

Unele dintre cele mai frumoase scene din iconografia ortodoxă și, de asemenea, destul de rar întâlnite sunt cele în care este reprezentat Imnul Acatist al Bunei Vestiri. Cele 24 de strofe sunt ilustrate în tot atâtea scene, împărțite în 2 secțiuni: istorică și dogmatică.

„Dacă luăm Acatistul Bunei Vestiri pe care îl întâlnim în orice carte de rugăciuni observăm că avem 24 de strofe. Ele au fost împărțite în cadrul iconografiei în 24 de scene. Primele 12 cuprind secțiunea istorică, adică toată această istorie care pleacă de la Buna Vestire și se încheie cu Întâmpinarea Domnului. Urmează secțiunea dogmatică care privește în mod deosebit această latură a Întrupării Mântuitorului”, a declarat pentru TRINITAS TV Prof. Univ. Dr. Mihaela Palade – Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Scenele din secțiunea istorică sunt regăsite și în mod independent în pictura bisericească. Imnul Acatist al Bunei Vestiri este pictat, de regulă, în pronaosul Bisericii. Reprezentarea iconografică a Imnului Acatist este specifică perioadei medievale.

Comentarii Facebook


Știri recente