Îmi aduc aminte cu nostalgie de atitudinea înaintașilor noștri față de natură – Mitropolitul Clujului la Procesiunea de Rusalii

„Îmi aduc aminte cu nostalgie de atitudinea pe care înaintașii noștri o aveau față de toată natura creată de Dumnezeu, față de tot universul în această zi de Rusalii”, le-a spus Mitropolitul Andrei duminică după-amiază miilor de clujeni prezenți la procesiunea dedicată rugăciunii pentru roadele pământului.

„Moșii și strămoșii noștri, în această zi de Rusalii, ieșeau în câmp și se rugau cu piozitate lui Dumnezeu pentru roadele pământului”, a amintit ierarhul făcând referire la o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul încojurător.

Această tradiție a fost reînviată în Cluj la inițiativa Mitropolitului Andrei și se află în prezent la a opta ediție. Manifestări similare au avut loc în Baia Mare și în Dej.

Procesiunea de Rusalii s-a desfășurat după oficierea Vecerniei plecării genunchilor, la ora 17:00, pe scena din faţa Catedralei Mitropolitane, informează Radio Renașterea.

La procesiune au participat mii de credincioși și peste o sută de clerici clujeni. Aceasta a pornit prin Piața Avram Iancu spre B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii – B-dul Eroilor și s-a reîntors la catedrală.

La sosirea în faţa Catedralei Mitropolitane, Mitropolitul Andrei a oficiat slujba aghesmei mici şi a rostit rugăciuni pentru natură.

În cuvântul rostit la procesiune, Părintele Mitropolit a spus că Sfântul Duh s-a pogorât pe pământ „cu sumedenie de daruri”, atât cele materiale, între care roadele pământului, dar și cele spirituale care trebuiesc cultivate în viața noastră.

Foto credit: Darius Echim

Comentarii Facebook


Știri recente