Imaginea Catedralei din Buzău, pe timbrele Romfilatelia

Noua Catedrală Arhiepiscopală este ilustrată pe unul dintre timbrele emisiunii Romfilatelia dedicată împlinirii a 590 de ani de la atestarea documentară a Municipiului Buzău. Emisiunea va fi introdusă în circuitul filatelic începând cu 23 februarie.

Imaginea edificiului se regăseşte pe timbrul cu valoare nominală de 9 lei.

Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului” şi „Sfinţii Trei Ierarhi” a fost construită la iniţiativa arhiepiscopului Epifanie, între anii 2002-2009.

Slujba de sfinţire a fost oficiată în ziua de 8 noiembrie 2009 de Patriarhul Daniel.

Evenimentul a coincis cu ridicarea Episcopiei Buzăului şi Vrancei la rang de Arhiepiscopie.

Din anul 2011, în lăcaşul de cult se află un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Buzău, 590 de ani

Orașul Buzău a fost menţionat pentru prima oară într-un document emis în anul 1431 la curtea domnitorului Dan al II-lea.

Episcopia Buzăului este atestată documentar la 1525, în timpul lui Radu de la Afumați, data cea mai probabilă a înființării sale fiind considerată anul 1500.

Emisiunea de mărci poștale aniversară dedicată Buzăului reproduce în imaginile sale patru monumente arhitectonice reprezentative legate strâns de istoria, cultura și viața socială a orașului.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei este ilustrat Palatul Comunal, aflat în centrul orașului Buzău, fiind sediul actual al Primăriei și al Consiliului Local.

Conacul Marghiloman, a cărui imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei, a fost construit în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, de Iancu Marghiloman, fost primar al Buzăului și un mare latifundiar.

Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei, este cea mai importantă instituție de învățământ liceal din Buzău. A fost înființată în anul 1867, având ca sediu o construcție ridicată pe un teren al Mănăstirii Banului.

Foto credit: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…