„Îi văd ca pe bunicii mei” – Maica Haritina despre vârstnicii pe care îi îngrijește la Văratec

Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” de la Văratec a fost deschis în 2018, cu un număr insuficient de angajați și cu multe lipsuri. După mai multe încercări, s-a reușit dotarea unor camere, a bucătăriei și a altor spații necesare.

Printre aceste dotări se numără cabinetul de kinetoterapie, de care maica Haritina Căuș se ocupă zilnic.

Monahia Haritina, originară din Brașov, se află la Mănăstirea Văratec din 1993 și este tehnician maseur având în grijă recuperarea vârstnicilor.

„Pe bătrânii de la cămin îi văd ca pe bunicii mei de care, din păcate, nu mă mai pot bucura, aceștia trecând la cele veșnice”, a spus monahia într-un interviu oferit pentru Doxologia.

„Experiențele frumoase alături de ei sunt multe și oricare mică bucurie a lor este și a mea. Este minunat să îi vezi bucurându-se de lucrurile mărunte, cum ar fi o bomboană, o floare sau un ciripit de păsărele”.

Maica Haritina a semnalat că este impresionată, dincolo de fiecare poveste de viață, cu bune și rele, de „voința unor persoane cu diverse afecțiuni de-a se recupera și eforturile depuse în sala de kinetoterapie pentru sănătate”. ©Doxologia / Bogdan Bulgariu

„L-am găsit pe Hristos printre vârstnicii noștri”, a mărturisit monahia. „El este aici în fiecare cameră în care bătrânii se roagă și, bineînțeles, în paraclisul căminului, unde bunicii participă după putință la sfintele slujbe și se împărtășesc periodic cu Sfintele Taine”.

Maica a subliniat că „de vârstnicii noștri ar trebui să ne îngrijim cu aceeași dragoste cu care ne-au îngrijit și ei pe noi în copilăria noastră. Să ne gândim că poate, cândva, vom ajunge și noi la o vârstă la care vom avea nevoie de ajutorul celor tineri”.

Citește interviul integral pe Doxologia.


Foto credit: Doxologia / Bogdan Bulgariu

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…