„Iertarea este o condiție fără de care nu se poate dobândi mântuirea”, spune PS Sofronie

PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea în primele patru zile ale Postului câte o parte din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Ierarhul a pus un mare accent pe iertare ca o condiţie esenţială a mântuirii.

Slujba a fost oficiată în prezența obștii monahale și a numeroși credincioşi orădeni, răspunsurile la strană fiind oferite de un grup de monahii.

Părintele Episcop s-a adresat celor prezenţi şi le-a explicat că ‘iertarea, asupra căreia se insistă mult în Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, este o condiție «sine qua non», fără de care nu se poate dobândi mântuirea. Nu putem primi în dar mântuirea, nu putem primi viața cea veșnică, nu putem să ne bucurăm de darurile lui Dumnezeu, dacă nu ne iertăm și noi unii pe alții, din adâncul inimii’.

Aprofundând sensurile duhovniceşti ale iertării, Episcopul Oradiei a apreciat că ‘iertarea este o stare lăuntrică, nu doar un simplu gest pe care îl facem, ca apoi să nu mai avem nevoie de iertare’.

La fel ca și pocăința, ‘iertarea trebuie să fie o stare continuă, căci tot timpul vieții noastre trebuie să iertăm, să ne iertăm unii pe alții, așa cum ne învață Domnul nostru Iisus Hristos. Dincolo de iertare, ca stare lăuntrică pe parcursul întregii vieți, avem nevoie de iertare, în special, ca să ne apropiem de Preacuratele Taine ale lui Hristos’, a dezvăluit Preasfinţia Sa.

Dacă în primele patru zile din Sfântul și Marele Post Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost citit pe fragmente, urmează ca în sfintele biserici la Denia de miercuri seara, pentru ziua de joi, din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paști, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul să fie citit în întregime.

Foto Credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente