Ierarhul Dunării de Jos i-a pomenit pe făuritorii Unirii Principatelor, printre care o femeie: Ecaterina Conachi

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oficiat luni o slujbă de pomenire la Țigănești, județul Galați, unde odihnesc scriitorul Costache Conachi și fiica acestuia, Ecaterina Cocuţa Vogoride, soția caimacamului Moldovei. Rolul ei a fost crucial pentru câștigul partidei unioniste la Iași în 1859.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre rolul Ecaterinei Conachi în realizarea Unirii de Bază și despre eforturile recente depuse de prof. Vasile Ghica pentru a o face mai cunoscută, scriind cartea Cocuța Conachi – eseu despre eroina din umbră.

La eveniment au participat Florin Spătaru, Ministrul Economiei, deputata Viorica Sandu, Costel Fotea, Președintele Consiliului Județean Galați, autorități locale și 16 clerici din Protoieria Tecuci.

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Ierarhul a menționat că Ecaterina Conachi ar fi putut să fie înmormântată în Italia, unde a fost căsătorită după moartea primului soț, dar și-a dorit să doarmă somnul de veci în satul natal.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a amintit vorbele savantului Nicolae Iorga, care afirma: „Cocuța Vogoride a fost una dintre cele mai frumoase icoane de vrednică româncă pe care a avut-o istoria țării”.

Ierarhul a oficiat un parastas și la mormântul lui Costache Conachi din exteriorul bisericii. Ceremoniile s-au încheiat cu un recital de poezii și cântece patriotice oferite de elevii Școlii gimnaziale din Ungureni, coordonați de prof. Mihaela Bujoreanu.

Pentru Unire a renunțat la statutul de Primă Doamnă

Ecaterina (Cocuţa) Conachi a fost căsătorită cu Nicolae Vogoride, caimacamul Moldovei, împreună cu care a avut trei copii.

Bustul Ecaterinei (Cocuța) Conachi Vogoride din Tecuci a fost inaugurat în Anul Centenar al Marii Uniri și se află pe Aleea Personalităților din Parcul Central. Foto: Ziarul Tecucean

Vogoride era potrivnic Unirii și a făcut parte dintr-un complot internațional de falsificare a listelor de candidați la alegerile pentru divanul ad-hoc care ar fi trebuit să îl aleagă domn pe Al.I. Cuza.

Practic, eliminase de pe liste toți candidații unioniști, iar alegerile îl transformaseră în noul conducător al Moldovei și pe soția sa în Prima Doamnă a țării. Însă Ecaterina Conachi nu era interesată de acest statut, ci de proiectul Unirii.

„Ai venit în ţară sărac lipit pământului, n-ai altă avere decât zestrea ce ţi-am adus-o eu, fata lui Conachi. Îţi iert risipirea ce-ai făcut-o din averea mea, dar nu-ţi voi ierta trădarea faţă de neamul, faţa de ţara care ar fi trebuit să devină şi a dumitale”, i-a scris ea soțului.

Ecaterina Conachi l-a amenințat cu divorțul și i-a descoperit corespondența cu înalți funcționari otomani, transmițând-o spre publicare în presa internațională.

Franța și alte mari puteri au cerut repetarea alegerilor și astfel a câștigat Partida Unionistă în Moldova, iar Al.I. Cuza a devenit domnul Țării Moldovei, urmând să fie ales domn și la București, în 24 ianuarie 1859. Astfel s-a realizat Unirea Principatelor Române.


Ierarhul Dunării de Jos a mai oficiat luni slujbe de pomenire în localitatea Costachi Negri și la Biserica Vovidenia din orașul Galaţi.

În prima localitate se afla moșia Mânjina, unde scriitorul Costache Negri, fratele vitreg al Ecaterinei Conachi, punea la cale Unirea împreună cu pașoptistii Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Ghica. Iar la Biserica Vovidenia este înmormântată mama domnitorului Al.I. Cuza, fost Pârcălab de Galați.

După pomenirea de la biserică, ierarhul a participat la o ceremonie de depunere de flori la statuia domnitorului de lângă Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente