Ierarhii bănățeni în mijlocul credincioșilor

În Duminica Slăbănogului, ierarhii bănățeni au efectuat vizite canonice în mai multe parohii. IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit în Parohia Dorgoș, Protopopiatul Lipova, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Rusca Montană din Protopopiatul Caransebeș, iar PS Paisie Lugojanul a slujit la biserica studenților din campusul universitar timișorean, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ‘Cuvioasa Parascheva’ din Parohia Dorgoș, Protopopiatul Lipova. În cuvântul de învățătură, cu tema ‘Valoarea omului înaintea Domnului’, pe temeiul textelor biblice ale duminicii, Înalt Preasfinția Sa a făcut o incursiune în istoria Bisericii primare, privind în special organizarea acesteia potrivit celor trei misiuni ale Mântuitorului: profetică, sacerdotală și împărătească, cu perspectiva realizărilor în curgerea vremii și actualizarea prin râvna creștinilor, pentru punerea în lumină a valorii omului înaintea lui Dumnezeu. S-a insistat asupra legăturii Bisericii cu viața de obște, a clerului cu poporul dreptcredincios, mai ales în latura asistenței sociale, îngrijirea bolnavilor și a bătrânilor în special, ținând seama de faptul că anul în curs este dedicat Sfântului Maslu și îngrijirii tuturor suferinzilor. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Timotei a hirotonit întru diacon pe teologul Sorin Higioșan, iar preotului paroh Daniel Ungur i-a fost acordată distincția de sachelar. Tot în această parohie, chiriarhul a sfințit și inaugurat Centrul de asistență socială ‘Cuvioasa Parascheva’ al Arhiepiscopiei Aradului, aducând mulțumiri celor prezenți la această sărbătoare, cât și pentru contribuția avută la realizarea noului obiectiv bisericesc.

Arhiepiscopul Aradului, însoțit de autoritățile locale, a vizitat și șantierul de construcție al noii biserici din satul Bruznic, filie a Parohiei Zăbalț din același protopopiat, păstorită de preotul Cristian Ungurean, întreținându-se cu enoriașii asupra celor trebuitoare pentru finalizarea cât mai grabnică a lucrărilor. S-a făcut, de asemenea, un popas la vechea biserică de lemn din localitate, datând de la începutul veacului al XIX-lea.

Slujire arhierească în Parohia Rusca Montană

Duminică, 6 mai, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Rusca Montană din Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej a resfințit Sfânta Masă și icoanele care împodobesc iconostasul din biserica parohială cu hramul ‘Pogorârea Sfântului Duh’, după care a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie au participat autorități județene și locale, precum și un număr însemnat de credincioși, foarte mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine. În cuvântul său de învățătură, chiriarhul a precizat: ‘Dumnezeu a rânduit și oamenii au lucrat și s-au rugat ca noi astăzi să fim slujitori la rânduiala deosebită de sfințire a bisericii, iar dumneavoastră să participați la această slujbă unică, pentru că, așa cum am spus, foarte rar suntem părtași la sfințirea, resfințirea sau binecuvântarea unei biserici. Din când în când, și sfânta biserică trebuie reparată, restaurată, primenită, înnoită, înfrumusețată și luminată, iar dumneavoastră, împreună cu părintele paroh Sorin Toma, ați înfrumusețat această biserică ca pe o mireasă a lui Hristos’.

La rândul său, preotul paroh Sorin Adrian Toma a mărturisit: ‘În cei 15 ani de activitate în această parohie, pot spune că astăzi vedem împlinite toate lucrările frumoase și bineplăcute lui Dumnezeu și oamenilor. Mulțumim Preasfințitului Părinte Lucian, ierarhul nostru, pentru că astăzi s-a aflat în mijlocul nostru și ne-a dăruit această mare bucurie și această mare slujire pe care am trăit-o în biserica noastră’. La final, chiriarhul a oferit părintelui paroh, în semn de prețuire pentru bogata sa activitate, o cruce pectorală și Diploma de onoare ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’, iar ctitorilor și binefăcătorilor bisericii, acte de cinstire.

Sâmbătă, 5 mai, Preasfințitul Lucian a binecuvântat lucrările de amenajare a casei parohiale din Șopotul Nou. Casa parohială a fost refăcută în totalitate, atât în interior, cât și în exterior. În continuare, chiriarhul a oficiat în biserica parohială cu hramul ‘Sfântul Apostol Toma’ o slujbă de pomenire a protopopului Gheorghe Țunea, fiu al satului Șopotul Nou. După slujbă a avut loc dezvelirea plăcii comemorative în cinstea protopopului Gheorghe Țunea. În cadrul manifestării a avut loc decernarea titlului de cetățean de onoare al comunei Șopotul Nou Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. Apoi, Întâistătătorul eparhiei a participat la Simpozionul internațional ‘Oameni de seamă ai Banatului’, organizat de școala generală din Șopot, în cadrul căruia Preasfinția Sa a susținut comunicarea ‘Episcopul Iosif Badescu – exponent de seamă al Văii Almăjului’. De asemenea, chiriarhul însoțit de domnul primar au vizitat șantierul bisericii în construcție din Filia Stăncilova, Parohia Șopotul Nou.

Preasfințitul Paisie în mijlocul studenților timișoreni

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent duminică în mijlocul studenților din campusul universitar timișorean. Aici, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de un număr mare de studenți și fii duhovnicești ai părintelui Marius Ioana, parohul bisericii cu hramul ‘Buna Vestire’ din parcul Universității de Vest. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la demisolul bisericii, aflată în construcție din anul 1994. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a subliniat învățăturile desprinse din pericopa evanghelică a Duminicii a IV-a după Paști. În acest sens, ierarhul a arătat că raportarea noastră față de cei aflați în suferință reprezintă măsura credinței și a dragostei noastre față de Dumnezeu.

După slujbă, soborul slujitorilor a săvârșit slujba de binecuvântare a izvorului închinat Maicii Domnului, amenajat pe absida laterală bisericii, după viziunea artistică a marelui artist plastic Horia Bernea. Biserica studenților din Timișoara este realizată în stil neobizantin, cu planul în formă de cruce greacă înscrisă, după un proiect al arhitectului Ștefan Sturza.

Comentarii Facebook


Știri recente