Ierarhii apropiați de Episcopia Ungariei s-au reunit la Giula pentru o dublă aniversare în eparhie

Ierarhii apropiați de Episcopia Ungariei s-au reunit vineri la Giula pentru aniversarea a 25 de ani de la înființarea eparhiei și a 15 ani de la întronizarea actualului Episcop al Ungariei, Preasfințitul Părinte Siluan.

În centrul evenimentului aniversar a fost oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala din Giula. Alături de PS Siluan au slujit Arhiepiscopul Timotei al Aradului, fost locțiitor al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Episcopul Sofronie al Oradiei, fost Episcop al Ungariei, dar și Preasfințitul Părinte Lukijan, Episcopul Ortodox Sârb de Budapesta și Szentendre (și Administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe de la Timișoara) precum și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre importanța credinței ortodoxe, păstrată cu sfințenie de Biserica noastră, dar și despre momentele istorice din viața Eparhiei din Ungaria, la care a fost părtaș, notează Arhiepiscopia Aradului.

Tot despre aceste momente, precum și un istoric al constituirii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria au fost făcute de Preasfințitul Părinte Sofronie, care a rememorat cele trăite în timpul conducerii acestei eparhii.

Preasfințitul Părinte Siluan a rostit la final un cuvânt de mulțumire și de recunoștință față de Bunul Dumnezeu și le-a mulțumit totodată predecesorilor săi pentru tot ceea ce au făcut pentru Eparhia Ungariei.

Ordine Patriarhale

Pentru implicarea în viața eparhiei, în mod special la restaurarea și extinderea imobilului unde se află Arhiva Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și Paraclisul Episcopal, Preasfințitul Părinte Siluan a conferit trei Ordine Patriarhale, acordate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost acordat Arhimandritului Calinic Covaci, Consilier Administrativ-Bisericesc al Episcopiei din Ungaria, Ordinul „Doamna Maria Brâncoveanu” a fost conferit Stavroforei Irina Rus de la Centrul Eparhial, iar Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”, pentru mireni, Domnului Demkó András”, șeful firmei de lucrări „Energo Pack SRL” din Giula, care a efectuat lucrările pentru imobilul menționat, dar și la un alt imobil de la Centrul Eparhial.


Sursă foto: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente