Arhiepiscopia Târgoviștei și chiriarhul ei și-au cinstit sâmbătă și duminică ocrotitorul: Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului, este primul sfânt canonizat pe pământ românesc.
Sărbătoarea a început sâmbătă, în ajunul zilei de pomenire a Sf. Ier. Nifon, cu Vecernia și o procesiune cu moaștele sfântului prin centrul istoric al Târgoviștei, cu oprire la Mânăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni.
Aproximativ 4.000 de tineri au participat la manifestări, care au inclus și premierea elevilor cu cele mai bune rezultate la olimpiadele de Religie și de Cultură și spiritualitatea românească, precum și a celor care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon i-a îndemnat pe tineri, pe care i-a numit „primăvara Bisericii și a neamului”, să dobândească, prin credință, lumina speranței și să se bucure de frumsețea iubirii față de Dumnezeu și de aproapele.
Duminică, la altarul în aer liber de lângă Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, ierarhi din trei Biserici Surori au oficiat Sfânta Liturghie de hram.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, a slujit alături de Mitropolitul Naum de Ruse (Patriarhia Bulgariei), Mitropolitul Vasile de Famagusta și Constantia (Biserica Ciprului), Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului și Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul.
Li s-au alăturat numeroși clerici din eparhie și Arhim. Nectarie Șofelea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, care a adus un fragment din moaștele Sf. Ier. Nectarie din patrimoniul mănăstirii bucureștene Radu Vodă. Pe tot parcursul slujbei, participanții s-au putut închina la moaștele Sf. Ier. Nifon și ale Sf. Ier. Nectarie.
Salutul Bisericii Ciprului
„Omul de astăzi, ca și contemporanul sfântului nostru (Voievodul Radu cel Mare, care l-a prigonit pe Sf. ier. Nifon – n.red.), încearcă să devină independent de relația lui cu Dumnezeu, crezând că acest lucru îi oferă libertatea gândurilor, a faptelor și a alegerilor sale. Din păcate, el nu și-a dat seama că această atitudine a reprezentat cauza căderii protopărinților (Adam și Eva)”, a spus Mitropolitul Vasile de Famagusta și Constantia.
„De o asemenea alunecare a dorit Sfântul Nifon să-i apere pe contemporanii lui. În același mod și urmând acest exemplu al Sfântului, este mereu chemată și Biserica să arate cărările cele drepte potrivit psalmistului.”
„Vă transmitem, Înaltpreasfințite frate și împreună-slujitor, urările Preafericitului Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, și ale tuturor membrilor Sfântului nostru Sinod, cu prilejul fericitei sărbători a celui între sfinți Părintelui nostru Nifon și cu ocazia onomasticii Voastre, urându-Vă ca anii Voștri să fie plini cu sănătate și bună rodire, urmând exemplul marelui sfânt al cărui nume cu vrednicie îl purtați”, a mai transmis ierarhul cipriot.
Sf. Nifon unește Biserici Surori
„Ne bucurăm să descoperim că lucrarea săvârșită de el în urmă cu cinci veacuri pentru propășirea spirituală și bisericească a poporului român ortodox frate continuă să aducă și astăzi roade îmbelșugate de evlavie și sfințenie, așa cum mărturisește autentica sărbătoare a credinței de astăzi, pe care avem deosebita cinste și bucurie de a o împărtăși cu dumneavoastră”, a spus, după slujbă, Mitropolitul Naum de Ruse.
„Bucuria Sfintei Biserici Ortodoxe Române este întotdeauna și bucuria noastră, iar dragostea frățească, unirea în cuget și împreună-lucrarea dintre cele două Biserici ortodoxe și dintre popoarele noastre ortodoxe este o pildă vrednică de urmat și de unitate curată în Hristos în lumea de astăzi plină de contradicții.”
Primul sfânt canonizat în Biserica românilor
„Să nu uităm că Sfântul Nifon a fost primul sfânt canonizat pe pământul românesc și reprezintă un reper de credință, de puternică ținută morală, de cultură și de rezistență în fața tuturor încercărilor vieții de atunci, de astăzi și de totdeauna”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Nifon în alocuțiunea finală.
„Rodnicia sa duhovnicească este până astăzi mărturisită de binecunoscutul său ucenic, Sfântul Voievod Neagoe Basarab.”
„Sfinții sunt cei prin care Biserica străbate istoria, împărtășindu-ne totdeauna bucuria credinței, lumina speranței și splendoarea iubirii Dumnezeiești și iubirii noastre față de Dumnezeu și față de semenii noștri”, a mai spus Arhiepiscopul Târgoviștei.
„Să fim determinați în credința noastră că Biserica trebuie să reziste la secularizare, la ateism, la modernismul haotic care se desfășoară în vremea noastră prin diferitele ideologii străine de duhul creștin al neamului românesc”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.
După prezentarea ultimelor apariții de la editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a premiat o nouă serie elevi – cei cu rezultate bune la toate olimpiadele școlare.
„Mesajul Bisericii este că trebuie să îndemnăm pe tineri ca să studieze, să-și lumineze mintea, să-și îmbogățească frumusețea sufletului cu valorile creștine permanente și neperisabile”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Nifon.
Liturghia de duminică s-a bucurat de o prezență numeroasă a credincioșilor, între care s-au numărat și reprezentanți ai structurilor militare și ai autorităților centrale și locale, între care Ciprian Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, Gilia Claudia, prefect de Dâmbovița, Ștefan Corneliu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, și Cristi Stan, Primarul Târgoviștei.
Slujbele din 10-11 august 2024 au fost transmise în direct pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube ale Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Sf. Ier. Nifon a fost canonizat de Biserica Ortodoxă din Țara Românească în 16 august 1517, a doua zi după sfințirea mănăstirii ctitorite de Sf. Neagoe Basarab la Curtea de Argeș. La proclamarea canonizării a luat parte Patriarhul Ecumenic Teolipt I.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews