ICR Madrid prezintă icoana transilvăneană într-o expoziție online

Diferite obiecte de cult, cărți, icoane pe lemn și sticlă din patrimoniul Museikon sunt expuse online pe rețelele sociale ale Institutului Cultural Român – Madrid. Expoziţia „Museikon – o istorie a icoanei transilvănene” este disponibilă în spaţiul virtual în perioada 23 iulie – 28 august.

Exponatele sunt prezentate „sub forma unui reportaj sugestiv în limba română, cu subtitrare în spaniolă, ce creează atmosfera unei vizite virtuale ghidate la primul muzeu de artă sacră din România – Museikon, inaugurat în 2017”, anunţă organizatorii.

„Publicul este invitat să descopere (…) obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă, precum cea mai veche carte tipărită și păstrată în limba română, într-o ediție bilingvă, (română și slavonă) a Evangheliei după Matei, tipărită în anul 1551; valorosul exemplar, cu o ferecătură specială, din Evanghelia greco-română tipărită de Sfântul Antim Ivireanul la București în 1693; cea mai numeroasă și mai frumoasă colecție de icoane a pictorului Ioan Pop de la Făgăraș (…)”

De asemenea, în cadrul expoziţiei se regăsesc: iconostasul din biserica din Blaj-Tiur (zugrăvit de un ucenic al maestrului Simion Silaghi în jurul anului 1810), remarcabil prin motivele ornamentale sculptate; două icoane din secolul al XVI-lea; icoane transilvănene pe lemn din secolul al XVIII-lea, precum și alte artefacte.

Curatoarea expoziției este Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Unirii.

Evenimentul este organizat de ICR Madrid, Museikon, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei și al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Expoziția poate fi vizitată fizic în clădirea Museikon, care se află în interiorul cetății „Alba Carolina”, la baza bastionului Sf. Mihail din Alba Iulia.

Clădirea muzeului are, asemenea orașului Alba Iulia, o istorie bimilenară, datând încă din vremea Imperiului Roman și a fost martor al evenimentelor care au marcat istoria națională a României.

Foto credit: Captură Video Museikon


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente