ICR Chișinău a difuzat online documentarul realizat de Trinitas TV despre Mitropolitul Bartolomeu Anania

ICR Chișinău a difuzat filmul documentar în șapte episoade „Bartolomeu Anania – mărturii și evocări”, produs de Trinitas TV. Acțiunea a avut loc cu prilejul centenarului nașterii scriitorului și clericului ortodox Bartolomeu (Valeriu) Anania.

Filmul este realizat de Dorin Zamfir pentru Trinitas TV, cu sprijinul Direcției Comunicare și Promovare a Institutului Cultural Român (ICR) „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Episoadele au fost încărcate zilnic pe pagina de Facebook a ICR Chișinău sub formă de linkuri de pe platforma YouTube.

În data de 18 martie 2021 s-au împlinit 100 ani de la nașterea scriitorului și clericului ortodox Bartolomeu Anania, pe numele de Mirean Valeriu Anania.

Mitropolitul s-a născut la 18 martie 1921 în comuna Glăvile, județul Vâlcea și a plecat la Domnul în 31 ianuarie 2011 la Cluj-Napoca.

Valeriu Anania a debutat în 1936 în revista Vremea și a avut o operă literară impresionantă.

S-a impus ca unul dintre poeții importanți ai generației 1960 în literatura română, volumul poetic reprezentativ al autorului fiind Anamneze, apărut în 1984 la Editura Eminescu. A fost și unul dintre dramaturgii cei mai importanți din literatura română în cea de-a două jumătate a secolului XX, obținând, în anul 1982, „Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România”.

Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost și unul dintre cei mai importanți scriitori duhovnicești și memorialiști din literatura română, remarcându-se prin volumele: Filele de acatist (1976), Acțiunea catolicismului în România interbelică (1992), Cartea deschisă a Împărăției – o tâlcuire competentă a Sfintei Liturghii izvorâtă din experiența sa și Memorii (editura Polirom, 2008).

După 1993, a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (eparhie care, până în 2005, a făcut parte din Mitropolia Ardealului). În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Evenimentul se înscrie în strategia ICR Chișinău de promovare a documentarelor și filmelor care readuc în conștiință lupta pentru realizarea idealului național.

Sursa foto: ICR Chișinău

Comentarii Facebook


Știri recente