Iconarul Nicolae Muntean, premiant al Galei Tezaurelor Umane Vii din Alba

Iconarul Nicolae Muntean a primit săptămâna trecută titlul de „tezaur uman viu al județului Alba” în semn de apreciere pentru contribuția adusă la promovarea, păstrarea, valorificarea și transmiterea patrimoniului cultural material și imaterial al județului, anunţă Centrul de Cultură Augustin Bena Alba.

Distincţia i-a fost acordată la Gala Tezaurelor Umane Vii din Alba, desfăşurată sâmbătă, 7 decembrie, în cadrul Festivalul Cultural „Augustin Bena”.

Titlul a mai fost acordat tulnicăresei Mariana Gligor, constructorului de instrumente populare tradiţionale Nicolae Coroiu și meşterului popular Olivia Tima, toţi din judeţul Alba.

Nicolae Muntean

Nicolae Muntean s-a născut în satul Cunța, județul Alba, în data de 19 octombrie 1949 și locuiește în prezent în localitatea Vinerea, orașul Cugir.

A avut expoziții personale și de grup în România, dar și în Austria, Cehia și Franţa.

A primit diploma de membru al Academiei Artelor Tradiționale ASTRA Sibiu în 2005, Diploma – Premiul II – la Târgul Național de la Craiova în 2007 și Marele Premiu și trofeul târgului de la Craiova în 2008.

În anul 2013 a primit titlul de Tezaur Uman Viu din partea Ministerului Culturii.

Ce înseamnă Tezaur Uman Viu?

Este un titlu „viager, personal și netransmisibil” acordat persoanelor „purtătoare, păstrătoare şi transmiţătoare de elemente de patrimoniu cultural imaterial”.

În România această distincţie este oferită de Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial – Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Acest titlu face parte dintr-un program internaţional care se desfăşoară în state ca: Japonia, Franţa, Republica Cehă, Ungaria etc.

Foto credit: Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba/Vasile Sârb

Comentarii Facebook


Știri recente