Iconarii de la Protoieria Urziceni: 20 de premii consecutive în zece ani de Olimpiadă la Sibiu

Cercul de pictură „Sf. Ap. Luca” al Protopopiatului Urziceni a obţinut şi anul acesta locul 1 la secţiunea „icoane pe sticlă” în cadrul olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” din Sibiu. Rezultatele iconarilor din Urziceni sunt remarcabile, în condiţiile în care Cercul de pictură a obţinut, în cei 10 ani de participări, peste 20 de premii, majoritatea de locul 1.

La ediţia din acest an a Olimpiadei au participat peste 250 de copii, din 31 de judeţe ale ţării, dar şi din străinătate – Suedia, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză.

La secţiunea „icoane pe sticlă” s-a impus eleva Mihai Norina Andreea, în vârstă de numai 12 ani.

„Andreea a pictat anul acesta o compoziție de factură iconografica naivă care se încadrează geografic în zona Făgărașului. Icoana este compusă din 2 scene mari și 2 mici, laterale. În partea stângă este reprezentată Maica Domnului care ţine sub Acoperământul ei pe Sfinţii Trei Ierarhi și pe cei doi arhangheli Mihail și Gavril”.

În partea dreaptă este reprezentat Sfântul Gheorghe călare pe cal omorând balaurul înfricoșător. În lateral îi avem pe cei doi Împărați Constantin și mama sa Elena, iar în partea de sus Mântuitorul copil și Ioan Botezătorul copil”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Victoriţa Berbec, coordonatoarea cercului de pictură Sfântul Apostol Luca – Urziceni.

Cei doi câştigători împreună cu icoanele realizate. Foto credit: Victoriţa Berbec/Facebook.

Olimpiada s-a desfăşurat în perioada 24 – 28 iulie 2019 la Muzeul ASTRA din Sibiu.

Locul secund la aceeaşi secţiune a fost ocupat tot de un elev coordonat de Victoriţa Berbec, dar din cadrul cercului de pictură Sf. Pafnutie Zugravul care aparţine de Seminarul Teologic din Slobozia.

Leca Sucvinder Sing a pictat o icoană care înfățișează 2 scene compoziţionale aparte.

„În partea stângă este reprezentat Mântuitorul care stoarce Strugurele vieții în Sfântul Potir. Ce este de remarcat la această reprezentare este faptul că Hristos Domnul stă așezat pe o lada de zestre. În partea dreapta sunt reprezentați cei Trei Sfinți Ierarhi.

Încadrarea iconografica naivă este atinsă tot din zona Făgărașului, icoana având multe aglomerări de blicuri albe, dar și flori supradimensionate”, a explicat Victoriţa Berbec.

Cercul de Pictură de la Protoieria Urziceni a fost înfiinţat în anul 2009.

Foto credit: Victoriţa Berbec/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente