Icoane vechi din bisericile de lemn maramureșene expuse în muzeul eparhial din Baia Mare

Vinerea aceasta în sala-muzeu Sfinţii Martiri Brâncoveni din Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, a fost vernisată o expoziție de icoane vechi.

Intitulată Mărgăritare din tezaurul iconografic al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, expoziția prezintă piese de artă sacră din bisericile maramureșene de lemn, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Vernisajul din 2 iunie 2017 s-a desfășurat în contextul Zilelor Culturale ale Municipiului Baia Mare. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul Omagial 2017 al Sfintelor Icoane al iconarilor şi pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română.

În deschidere, în prezența Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru pictorii Ştefan Zugravul din Şişeşti, Radu Munteanu din Ungureni şi pentru ceilalți pictori bisericeşti din cuprinsul Eparhiei.

La eveniment au fost prezenți: Cătălin Cherecheş, primarul municipiului, Acad. Marius Porumb, critic și istoric de artă, Prof. Zoe Vida Porumb și sculptorul Dr. Ioan Marchiş, director al Direcţiei de Cultură a judeţului Maramureş.

Moderatorul evenimentului a fost Pr. Virgil Jicărean, consilier în cadrul Sectorul patrimoniu sacru şi pictură bisericească al Eparhiei.

Primul care a luat cuvântul a fost Primarul municipiului. Cătălin Cherecheș a vorbit despre identitatea culturală și spirituală a zonei și despre importanța Catedralei Sfânta Treime pe care a numit-o inima oraşului.

În prelegerea susținută, Acad. Marius Porumb a spus că Maramureşul este un tezaur artistic extraordinar, unde se găsesc cele mai vechi icoane de pe pământul românesc.

PS Iustin a reflectat asupra legăturii dintre artă și spațiul eclesial.

Întoarcerea artei şi a culturii în spaţiul de cult este singura şansă de a salva cultura, a spus Preasfinția Sa. Ceea ce vedem aici este o întoarcere la rădăcini. Moştenitorul de drept şi de fapt al culturii este Biserica. Creştinismul este religia supremei creaţii, iar ceea ce a dat creştinismul lumii nu a dat nici o religie, a concluzionat ierarhul.

La final, Acad. Marius Porumb a oferit Preasfinţitului Părinte Iustin, pentru muzeul Episcopiei, o icoană pictată de Florin Poenaru din Laz, judeţul Alba.

În sala Sfinţii Martiri Brâncoveni din Catedrala Episcopală pot fi admirate 31 de obiecte: icoane pe lemn, catapeteasma bisericii din Şişeşti şi un tetrapod de la Ungureni.

Comentarii Facebook


Știri recente