Icoane și simțire ortodoxă, în prima duminică a Postului Mare, la Roma

„Duminica Ortodoxiei”, prăznuită an de an de Biserica Ortodoxă în prima duminică a Postului Mare, a fost serbată de românii ortodocși de la Roma printr-o procesiune cu icoane, la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Procesiunea de anul acesta a adunat peste 1000 de persoane, dublu față de anul trecut, când Ortodoxia a fost serbată prima dată la Roma în acest fel.

Procesiunea a început duminică, 21 februarie, la orele 16.00, de lângă biserica Centrului Eparhial, sub forma unei coloane alcătuită din grupuri de credincioși, conduse de preoții de la cele 22 de parohii și paraclise din Roma și împrejurimi, cărora li s-au adăugat membrii Frăției Tinerilor Ortodocși din episcopie, Nepsis-Italia.

Traseul procesiunii a constat în ocolirea parcului de la Centrul Eparhial, răstimp în care s-au intonat fără oprire troparul „Duminicii Ortodoxiei” și troparele hramurilor tuturor parohiilor participante la manifestare. Astfel, cât a durat procesiunea s-au auzit cele mai frumoase cântări ale sărbătorilor din calendarul bisericesc, trezind în sufletele participanților frânturi din bucuria marilor hramuri ale Ortodoxiei.

Atmosfera duhovnicească deja creată de răsunetul frumoaselor cântări bisericești a fost potențată și de sutele de icoane: ale Sfintei Treimi, ale Mântuitorului Hristos, ale Maicii Domnului și ale altor sfinți, icoane purtate de cre-dincioși, de la veselii copilași care abia puteau păși până la bătrânii senini și cărunți.

Ajunși în fața reședinței eparhiale, „pelerinii icoanelor” au format un cerc larg, răspunzând cu „Doamne, miluiește!” la cererile înălțate de diaconi către Dumnezeu, pentru pacea și bunăstarea Bisericii și a întregii lumi, după care au ascultat cuvântul de bun venit și de învățătură, rostit de Preasfințitul Siluan, Episcopul Episcopiei Române Ortodoxe a Italiei.

În încheiere, preoții participanți la procesiune au intrat în biserică, purtând icoanele hramurilor bisericilor la care slujesc. Timp de mai bine de patru ore, toți credincioșii s-au închinat, rând pe rând, la fiecare dintre aceste icoane precum și la sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, dăruite de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” – Roma V – Ostia, precum și la moaștele Sfântului Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ale Sfântului Alexie de Ugina și ale Sfintei Mucenițe Anastasia, care au fost purtate în procesiune.

În cuvântul de învățătură adresat participanților la procesiunea cu icoanele, Preasfințitul Părinte Siluan a arătat că „sfinții reprezentați pe icoanele pe care le purtați în mâini sunt creștinii care, în timpul vieții lor pământești, și-au însușit, au trăit, au mărturisit și au transmis mai departe credința ortodoxă, având grijă să nu adauge ori să știrbească ceva din ceea ce au primit de la înaintașii lor, de la Sfinții Părinți și de la Sinoadele Ecumenice și locale” și a continuat atrăgând atenția: „Noi, cei mai vârstnici, avem datoria de a transmite mai departe credința pe care am primit-o de la părinții noștri, pentru că nimeni altcineva nu va face acest lucru în locul nostru. Credința ortodoxă nu este «proprietatea» noastră, ci este darul lui Dumnezeu pentru toată lumea și pe care noi, prin voia Lui, am primit-o la Sfântul Botez, dar de care trebuie să devenim vrednici, trăind-o, mărturisind-o și transmițând-o mai departe.”

PS Siluan a reamintit celor de față că „anul acesta, dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Crezului Ortodox și Autocefaliei românești, este un bun prilej să ne lămurim cât mai multe lucruri despre credința noastră, roditoare în Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească”.

În încheierea cuvântului său, Preasfințitul Episcop Siluan a mulțumit credincioșilor participanți în „Duminica Ortodoxiei” la procesiunea de la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, adresându-le îndemnul de a reveni și mai numeroși anul viitor.

Comentarii Facebook


Știri recente