Icoane brodate, arta „picturii” în ac prezentată la Paris (FOTO)

O expoziție de icoane brodate, realizate de Atelierul Prikosnoviénié, după normele și tehnicile bizantine, a fost vernisată la Centrul cultural și spiritual rus din Paris. Icoanele sunt expuse publicului în perioada 16 septembrie – 8 octombrie 2017, informează rbth.com.

Icoanele artizanale create în Atelierul Prikosnoviénié sunt lucrări de artă veritabilă, unice pe segmentul lor, realizate după o tehnică veche de brodare icoane cu pietre prețioase, perle, fir de aur, sidef și tuburi de sticlă fine (1 mm lungime și 0,3-0,4 mm grosime). Arta brodării icoanelor ortodoxe în fir de aur își are rădăcinile în istoria Rusiei antice.

Expoziția însumează 22 de icoane, dintre care Mântuitorul Iisus Hristos mergând pe apă, Sfântul Nicolae, Arhanghelul Gavriil, Maica Domnului cu pruncul Iisus și altele.

Apariția chipurilor brodate ale sfinților a fost legată în cea mai mare parte de necesitatea prezenței icoanelor în trupele campaniilor militare. Așa au apărut primele stindarde de luptă și primele icoane brodate cu pietre prețioase create prin această tehnică unică, a declarat la inaugurarea expoziției din 15 septembrie 2017 Vladimir Medinski, ministrul rus al culturii.

El a mai menționat că broditoarele ruse, printre care reprezentante ale familiilor marilor prinți și țari, sunt cunoscute în întreaga lume și este plăcut să vedem că această artă veche continuă și astăzi și atrage atenția iubitorilor de artă decorativă.

Organizatorii expoziției au oferit publicului și o reprezentare a Fecioarei Maria de Vladimir, reproducere a unei icoane vechi care se păstrează în Moscova.

De peste 12 ani, atelierul condus de Natalia Gorkovenko, un artist brodator dedicat și pasionat, s-a concentrat pe renașterea artei tradiționale ruse a broderiei în perle de mozaic, ce își are originea în Bizanț.

Atelierul a realizat peste 1000 de icoane, dintre care 100 au fost oferite unor biserici și mănăstiri din Rusia, Republica Cehă, Germania, Statele Unite ale Americii, Muntele Athos, Anglia, Monaco, dar și din alte locuri.

Foto credit: rbth.com

Comentarii Facebook


Știri recente