Icoană veche din patrimoniul lăcașului

http://ziarullumina.ro/bisericile-de-lemn-ale-moldovei/icoana-veche-din-patrimoniul-lacasuluiDestinația de astăzi este satul Borosești, situat nu departe de Iași. Aici, la 1868, boierul Manolache Costache Epureanu a ridicat o bisericuță de lemn ce slujește și acum comunității.

Popas la Borosești, în vechiul ținut al Scânteii, locuri pe care și-au lăsat amprenta boieri cu dregătorii înalte, odinioară, la curtea Moldovei. Dintre aceștia, oamenii păstrează și acum în memorie figurile luminoase ale celor din familia Costăcheștilor, ctitori de biserici și făcători de școli.

De altfel, bisericuța de lemn a satului Borosești, ridicată de boierul Manolache Costache Epureanu, la 1868, slujește și acum comunității, deși se află într-o stare destul de precară. În decursul timpului, lăcașul a suferit mai multe reparații și numeroase prefaceri, astfel că aspectul exterior s-a îndepărtat mult de cel inițial. Cu toate acestea, interiorul păstrează unele particularități ale stilului arhitectural, precum și un valoros inventar iconografic. Deloc întâmplător, în 2004, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu a inclus biserica de lemn a satului Borosești pe lista monumentelor istorice de interes local din județul Iași.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente