„Icoana – Sufletul Ortodoxiei” la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița

În Duminica Ortodoxiei la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița Montană, s-au desfășurat o suită de manifestări religios-culturale sub genericul: „Icoana – Sufletul Ortodoxiei”, organizate de către preoții și membrii Centrului de Tineret al parohiei, după cum ne-au transmis Pr. Borislav Tasici și Diac. Pavel Canea. De această dată, evenimentul s-a bucurat și de sprijinul venit din partea unor parteneri și colaboratori, instituții de cultură și învățământ, cum ar fi: Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural National Caraș-Severin, Școala Gimnazială nr. 2, precum și Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița.

Îndată după Sfânta Liturghie, corul „Ison” al Colegiului Național „Traian Lalescu”, dirijat de d-na profesoară Rodica Bădescu, au susținut un miniconcert de cântări bisericești specifice Ortodoxiei și Postului Mare, intitulat „Din cântările Ortodoxiei”. Buchetul de pricesne susținut pe soleea bisericii a bucurat credincioșii prezenți, care s-au arătat încântați de glasurile, coregrafia – ținuta scenică a tinerilor, dar, și de repertoriul interpretat. Sărbătoarea Ortodoxiei a fost astfel armonizată cu bucuria tinereții, vârsta de taină, în care se descoperă și se cultivă talanții – peceți native, ancorate în matricia duhovnicească a darurilor Duhului Sfânt, care, înnobilează sufletul și spațiul sacru, oriunde și oricând. La final părintele paroh Borislav Tasici a mulțumit tinerilor – membrii coralei, d-nei prof. Rodica Bădescu, dirijor al grupului coral, pentru clipele minunate oferite tuturor, precum și părintelui Nicolae Chiosa, profesor de religie, ce are o frumoasă colaborare cu parohia noastră, fiind implicat și în acțiunile centrului de tineret al parohiei.

După acest moment artistic, a avut loc sfințirea icoanelor aduse de credincioși, care au fost așezate pe o masă special amenajată în mijlocul bisericii. Ascultând rugăciunile de sfințire a icoanelor, cei prezenți au realizat încă o dată că, icoana ortodoxă nu este doar o simplă podoabă estetică, ci este veșmântul liturgic al comunității parohiale, chemată să fie mărturisitoare a Sfintei Treimi, în biserică și în lume. Din acest motiv, la sfârșitul slujbei de sfințire a icoanelor, a avut loc o procesiune la care au participat preoții slujitori, credincioșii împreună cu corala parohiei, corul „Ison” și tinerii de la centrul de tineret. Aceștia au înconjurat biserica în acordul imnelor bisericești, cu toții purtând pe brațe sfinte icoane. Procesiunea s-a dorit a fi o lecție liturgică din care credincioșii să înțeleagă, că, Biserica și imaginea sacră sunt icoană și model al veacului ce va să fie, reprezentând Împărăția lui Dumnezeu și pe fiii învierii în istorie.

La orele serii, după slujba Vecerniei, în prezența unui număr însemnat de credincioși și tineri, în sala de festivități a parohiei, a avut loc videoproiecția documentarului „Ortodoxia: Din imperiu în imperiu”, ce expune curajos și onest odiseea seculară a Ortodoxiei și parte din cauzele ce au condus la Marea Schismă din 1054. La final, părintele paroh Borislav Tasici și părintele Cristian Manole au dezbătut filmul documentar vizionat, răspunzând totodată la diferitele întrebări puse, fixând în atenția celor prezenți, învățături din mărturiile istorice ale Ortodoxiei, precum și alese îndrumări duhovnicești.

Comentarii Facebook


Știri recente