Icoana Sf. Cuv. Paisie Aghioritul de la Mănăstirea Vatoped a fost adusă în Catedrala Reîntregirii

Icoana Sf. Cuv. Paisie Aghioritul de la Mănăstirea Vatoped a fost adusă sâmbătă de o delegaţie însoţitoare în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Icoana a fost dăruită IPS Irineu de Părintele Arhimandrit Efrem Vatopedinul.

Arhiepiscopul Alba Iuliei împreună cu clerul şi credincioşii, după primirea delegației, au participat la o procesiune cu icoana în jurul Catedralei Arhiepiscopale, informează site-ul oficial al Eparhiei.

După așezarea icoanei în Catedrală, s-a dat citire mesajului transmis de Părintele Arhimandrit Efrem, Stareţul Mănăstirii Vatoped.

Apoi, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt în care a prezentat succint viața şi activitatea cuviosului aghiorit.

„Din cer şi din icoana sa, Sfântul Paisie ne transmite nădejdea şi bucuria Învierii, pe care noi le putem păstra mergând după Hristos pe calea strâmtă a crucii şi a jertfei. Conştientizându-ne, prin învăţăturile sale, că trăim anii Apocalipsei, Sfântul Paisie ne spune limpede: Ceea ce va ajuta foarte mult pe oamenii de astăzi este exemplul nostru creştinesc şi viaţa noastră creștinească. Pe creștini trebuie să-i caracterizeze mărinimia, nobleţea şi jertfa»”, a evidenţiat Înaltpreasfinţia Sa.

Părintele Paisie s-a născut în 25 iulie 1924 şi a primit la botez numele Arsenie, provenind dintr-o familie din ţinuturile Capadociei. Prin toate cele ce a făcut în petrecerea sa pământească, prin rugăciune, nevoinţă, post şi priveghere, Cuviosul Paisie a fost un reper pentru omul contemporan. S-a mutat de pe pământ la cer în 12 iulie 1994, fiind înmormântat la Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul de la Suroti, din apropierea Tesalonicului.

Cuviosul Paisie Aghioritul a fost canonizat la începutul anului 2015 de Patriarhia Ecumenică, iar Sfântul Sinod al BOR a decis înscrierea sa în calendarul ortodox local în şedinţa din 3-4 iunie 2015.

Foto Credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente