Icoana ortodoxă, lumina Ortodoxiei

La Biserica Icoanei din București a avut loc sâmbătă și duminică manifestarea religios-culturală „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”, care marchează sărbătorirea Duminicii Ortodoxiei. Anul acesta, credincioșii care au participat la această sărbătoare au avut ocazia să cinstească icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea argeșeană Nămăiești, care a fost adusă în Capitală cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înalt Preasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Programul sărbătoririi Duminicii Ortodoxiei a început la Biserica Icoanei din București sâmbătă seara, de la ora 17:00, când Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un ales sobor de slujitori, a săvârșit slujba Vecerniei în lăcașul de rugăciune, potrivit Ziarul Lumina. La sfârșitul rugăciunii de seară a urmat procesiunea „Lumina Ortodoxiei” la care au participat peste 70 de preoți de la parohiile din cadrul Protoieriei II Capitală, purtând în mâini lumânări.

Străzile au fost luminate de torțe, lumânări și candele

Alături de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul s-au aflat părintele Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele protoiereu Ioan Rădulescu, de la Protopopiatul II Capitală, părintele paroh Ion Popescu de la Biserica Icoanei, părintele profesor Nicolae Necula, alți preoți și diaconi, precum și un grup de maici de la Mănăstirea Nămăiești, în frunte cu maica stareță Lucia Nedelea. Slujitorii au fost urmați în această procesiune care a mers de la Biserica Icoanei spre Parcul Icoanei de un impresionant număr de credincioși bucureșteni care au purtat în mâini lumânări, făclii aprinse, candele și icoane și au cântat împreună cu grupul de cântăreți al Parohiei Icoanei și soborul de slujitori cântece bisericești: „Cu noi este Dumnezeu”; „Doamne al puterilor”, precum și troparul Ortodoxiei, „Binecuvântat ești Hristoase Dumnezeule”. Procesiunea a fost înfrumusețată prin participarea a peste 200 de angajați de la Poliția locală a Sectorului 2 Capitală, îmbrăcați în uniforme de gală de epocă, dar și moderne, și voluntari din cadrul Gărzilor Civice din același sector, care au purtat în mâini torțe aprinse. Coloana de lumină a plecat la lăsarea întunericului de la Biserica Icoanei spre Parcul Icoanei, iar în timpul procesiunii s-au făcut opriri, rostindu-se rugăciuni și cereri speciale.

Concert coral în Parcul Icoanei

Procesiunea s-a încheiat în parc, unde toți cei prezenți au ascultat un concert de cântece religioase specifice Postului Mare, dar și sărbătorii Duminicii Ortodoxiei, susținut de Corul „Divina Armonie” al Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Nou din București. Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură despre istoricul icoanei de la Nămăiești și despre cinstirea sfintelor icoane. „Adevărata icoană este o consecință a întrupării Cuvântului, o urmare a vederii lui Dumnezeu în trup. Icoana este o mărturie a ceea ce Apostolii au văzut și au cunoscut. Seria cronologică a icoanelor începe cu vederea originală de care s-au învrednicit Apostolii și contemporanii Mântuitorului Iisus Hristos. Icoana nu exprimă o fantezie a oamenilor, ci fidelitatea față de memoria unei fizionomii originale”, a spus PS Varsanufie Prahoveanul. La finalul procesiunii, străzile din jurul parcului erau luminate de pâlcuri de credincioși care se îndreptau spre case cu lumânări și candele aprinse, amintind parcă tuturor că în ziua liturgică de duminică, care a început cu slujba de sâmbătă seara, Biserica sărbătorește înainte de toate Învierea Domnului. Mulți dintre cei care au participat la procesiune s-au îndreptat spre Biserica Icoanei pentru a se așeza la rândul de credincioși care așteptau să se închine la icoana de la Nămăiești și la icoana Maicii Domnului care a dat numele lăcașului de pe Strada Icoanei. Ambele icoane au fost așezate sub adăposturi amenajate special din timp.

Credincioșii se bucură când nu vin singuri la pelerinaje

Duminică, 24 martie, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Biserica Icoanei de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori. Preasfinția Sa a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei intitulată „Icoanele – vedere duhovnicească a frumuseților Scripturii”. După Sfânta Liturghie, la ora 12:00, clericii și credincioșii participanți au mers spre Parcul „Grădina Icoanei”, unde s-au întâlnit cu creștinii ortodocși din celelalte parohii ale Capitalei, împreună participând la pelerinajul „Icoana – fereastră spre Dumnezeu”.

În fruntea procesiunii s-au aflat Sfânta Cruce, toaca, ripidele și steagurile bisericești, după care au urmat icoanele mari de la Mănăstirea Nămăiești și de la Biserica Icoanei, precum și de la alte parohii din cadrul Protopopiatului II Capitală. După sfintele odoare a mers, purtând cruci în mâini, soborul de slujitori condus de Preasfințitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul, împreună cu reprezentanți ai autorităților locale, dintre care amintim pe Neculai Onțanu, primarul sectorului 2, oameni de cultură și artiști, precum și mulțimea de credincioși care au purtat icoane, sfinte cruci și lumânări. S-a înconjurat parcul la fel ca în seara precedentă, cu opriri și rostiri de ectenii. La sfârșitul litaniei, în Parcul Icoanei, pe o scenă amenajată a urmat un scurt moment festiv.

Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a arătat în cuvântul de învățătură că oamenii care participă la un astfel de pelerinaj manifestă o credință comunitară și comunională pentru că vestesc și celor apropiați un astfel de eveniment și se bucură când nu vin singuri, ci însoțiți de rude și prieteni. „Evenimentele cultural-religioase la care am luat parte în aceste zile ne-au pus în postura celor doi apostoli, Filip și Natanael, și ne-au condus spre vederea celor nădăjduite. Dumnezeu ne-a chemat la credință întocmai ca pe Filip, îndemnându-ne să-L urmăm, iar noi am acceptat această chemare exprimând-o în actul simbolic al pelerinajului. Cei care au simțit chemarea lăuntrică i-au chemat și pe cei dragi ai lor, care s-au alăturat procesiunii sporind această lucrare sfântă. Pelerinajul este o lucrare sfântă, căci unește oameni de condiții diferite în faptă și rugăciune”, a spus Preasfinția Sa. Părintele paroh Ion Popescu a mulțumit celor care au ajutat cu rugăciunea și fapta și au participat la cele două procesiuni. „Acest eveniment s-a putut organiza cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și, din punct de vedere organizatoric, printr-un efort uriaș al Primăriei Sectorului 2 Capitală. Nu am fi putut noi să ne prezentăm la o asemenea înălțime fără aportul primăriei. Peste 30.000 de iconițe au fost tipărite și împărțite credincioșilor care au trecut în aceste zile pe la icoanele făcătoare de minuni, mii de iconițe, insigne cu Sfinții Împărați Constantin și Elena și multe alte afișe, pliante cu care am putut să promovăm evenimentul. Ostenitorii de la Primăria Sectorului 2 au participat nu numai prin efortul financiar și uman, ci și ca rugători, iar dintre ei trebuie să-l pomenim pe domnul primar Neculai Onțanu, care ne-a sprijinit și a fost alături de noi tot timpul”, a spus părintele.

La final, după ce s-a rostit solemn Simbolul de Credință sau Crezul, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a săvârșit o slujbă de sfințire a icoanelor purtate de credincioși, iar slujitorii i-au binecuvântat pe toți cei prezenți prin stropirea cu agheasmă.

„Cred că pelerinajele multe ne luminează mintea”

Prezenți la Sfânta Liturghie, dar și la pelerinaj, credincioșii au probat trăiri deosebite, mai ales în această zi în care se cinstește triumful credinței ortodoxe. „Este primul an când particip la acest pelerinaj la Biserica Icoanei și este foarte frumos. Am participat cu mare drag și la pelerinajul organizat în cinstea Sfântului Mina, dar și la Sfântul Dimitrie cel Nou și Sfinții Împărați Constantin și Elena. Noi ne luăm de cele mai multe ori cu treburile lumești și numai atunci când avem probleme și necazuri îl chemăm pe Dumnezeu. Cred că pelerinajele multe ne luminează mintea și ne fac să simțim mai adânc ajutorul venit din partea lui Dumnezeu. Fără ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos și fără prezența Sa în inimile noastre, noi nu am putea face nimic. Eu am mare evlavie la Mântuitorul Hristos, la Maica Domnului, dar și la sfinții Săi, precum Sfinții Împărați Constantin și Elena, Sfântul Ștefan cel Mare, Sfântul Ghenadie de la Putna și mulți alții”, ne-a mărturisit Lenuța Smărăndescu, în vârstă de 64 de ani.

Elena Venera este prezentă la acest pelerinaj de cinstire a icoanelor și a frumuseții Ortodoxiei pentru a treia oară. „Când pot, particip cu mare bucurie la astfel de evenimente. Am mai fost la Patriarhie, de sărbătoarea Sfântului Dumitru, când au fost aduse și moaștele Sfântului Nectarie, și mai de mult la Sfântul Mina, dar și la Iași, la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Mă simt foarte bucuroasă că am reușit și în acest an să mă închin la icoana Maicii Domnului. De fiecare dată simt liniște și fericire în suflet când sunt în preajma acestei icoane, de fapt nici nu vă pot mărturisi în cuvinte ceea ce simt. M-am rugat pentru sănătatea copiilor, a soțului și pentru binele nostru, al tuturor creștinilor”, ne-a spus dna Venera, în vârstă de 59 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente