Icoana Maicii Domnului Prodromița la Mănăstirea Techirghiol

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a întâmpinat marți după amiază, 13 august 2013, pe o scenă special amenajată în curtea Mănăstirii Sfânta Maria Techirghiol – stavropighie patriarhală din județul Constanța, Icoana Maicii Domnului Prodromița adusă de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din București. Alături de Preafericirea Sa s-au aflat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.

Icoana a fost purtată anterior în procesiune, pe străzile orașului Techirghiol din jurul Mănăstirii Sfânta Maria. Ea a fost însoțită de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, precum și de numeroși preoți și credincioși veniți la mănăstire. Ulterior, icoana a fost așezată într-un baldachin special amenajat în incinta mănăstirii unde va rămâne spre închinare până în dimineața zilei de 19 august 2013.

După întâmpinarea icoanei a fost săvârșită o slujbă de polihroniu în cinstea Patriarhul României, după care Preafericirea Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre prezența binefăcătoare a Icoanei Maicii Domnului Prodromița la hramul obștii monahale din Techirghiol: „Ne-am gândit că este bine ca la această sărbătoare mare și anume Adormirea Maicii Domnului să ducem Icoana Maicii Domnului Prodromița să fie prezentă la Mănăstirea Maicii Domnului din Techirghiol care este stavropighie patriarhală. Aici, maicile se nevoiesc cu o mulțime de lucrări duhovnicești, liturgice, dar și de primire a pelerinilor și a pacienților care vin pentru tratament balnear și pentru înnoire duhovnicească. Este bine când vedem cum Maica Domnului ajută pe cei bolnavi, săraci, singuri, abandonați, uitați, pe cei pe care nu-i mai iubește nimeni, dar pe care ea îi iubește cu iubire smerită de mamă milostivă. Prezența Maicii Domnului Prodromița în aceste zile aici este un semn de binecuvântare și încurajare atât pentru obștea de maici a Mănăstirii Sfânta Maria Techirghiol, cât și pentru credincioșii pelerini care vin în această mănăstire ca să se roage și să se închine icoanei sale și care doresc să simtă ajutorul, bucuria și pacea pe care ea, prin rugăciunile ei, le revarsă asupra celor care cu evlavie, credință și cu multă dragoste și bucurie se închină icoanei sale”.

Preafericitul Părinte Daniel a mai arătat și binefacerile pe care Icoana Maicii Domnului Prodromița le revarsă asupra creștinilor: „Anul acesta se împlinesc 150 de ani de când această icoană a fost pictată la Iași și dusă la Muntele Athos devenind ocrotitoare a Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul sau Prodromu. De atunci și până acum această icoană revarsă binecuvântări și mult ajutor asupra tuturor viețuitorilor din Sfântul Munte Athos, dar mai ales asupra viețuitorilor și închinătorilor Schitului românesc Prodromu. Această icoană care păzește, ocrotește și luminează pe cei peste 100 de români monahi dornici să înainteze duhovnicește în viața în Hristos și în Duhul Sfânt din Sfântul Munte Athos, luminează, ocrotește și pe toți românii din țară. De când această icoană a fost adusă la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din București, o bisericuță construită în trei luni și jumătate, simțim ajutorul Maicii Domnului prin modul prin care lucrările pentru noua Catedrală Patriarhală se desfășoară, dar și prin comuniunea frățească și duhovnicească cultivată în acest paraclis al viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului”.

„Dorim ca tot ceea ce se adună ca danie a credincioșilor în aceste zile, întrucât icoana rămâne spre închinare de astăzi până lunea viitoare, pe 19 august, să fie folosit pentru pictura noii biserici închinată Maicii Domnului și anume biserica cea nouă, ctitorie a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, pe care noi am finalizat-o în ceea ce privește lucrările, dar care acum așteaptă să fie pictată. Deci, Maica Domnului este cea care înfrumusețează bisericile, dar și sufletele celor darnici, evlavioși și celor care iubesc pe Fiul ei, pe ea și pe toți sfinții”, a mai spus Preafericirea Sa.

La final, credincioșii au primit în dar de la Patriarhul României iconițe.

Icoana Maicii Domnului Prodromița de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o copie fidelă după pictura și ferecătura din argint aurit a icoanei originale Prodromița, făcătoare de minuni, de la Sfântul Munte Athos.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente