Icoana Maicii Domnului Prodromița cinstită la ea acasă. Arhim. Ciprian Grădinaru prezent la hram

Prezent în Sfântul Munte Athos ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Arhim. Ciprian Grădinaru a oficiat joi Sfânta Liturghie în Schitul românesc Prodromu cu prilejul cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița.

Delegația condusă de Părintele Ciprian a fost primită miercuri de starețul Atanasie Prodromitul care le-a urat „o ședere și o priveghere plăcută și cu folos duhovnicesc”.

Părintele Ciprian a subliniat legătura de prietenie care s-a creat între Paraclisul CMN și Schitul Prodromu, relație ce are ca bază Icoana Maicii Domnului Prodromița „prin care s-a cultivat foarte mult evlavia românilor față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”.

Icoana Maicii Domnului Prodromița

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergătoarea) din tezaurul Schitului românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”.

Minunea a avut loc în 1863 la Mănăstirea Bucium din Iași, care era pe atunci metoc al Schitului Prodromu. Iconarul Iordache Nicolau a ter­mi­nat de pictat veşmin­tele şi ce­lelalte părți ale icoanei, lăsând ca Sfin­te­le Feţe, cea a Maicii Domnului şi cea a Pruncului Iisus, să le picteze la sfârșit, după cum este tehnica picturii tradiționale de icoane.

După ce a terminat de zugrăvit veșmintele şi fondul icoanei, a început a lucra la Sfintele Feţe silindu-se cu toată priceperea, însă în mod inexplicabil sfintele feţe ale Fecioarei Maria şi Pruncului Iisus din brațele ei nu puteau fi zugrăvite, iar icoana a rămas nedesăvârșită.

Deși era un pictor cu experiență, speriat și mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi.

În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă însă cum se petrecuse această minune. Înfricoșat de aceste întâmplări el a lăsat şi o mărturie scrisă, care se găsește la Schitul Prodromu, un document datat 29 iunie 1863, care reprezintă mărturia semnată de iconarul Nicolau Iordache.

Dimensiunile icoanei sunt de 100 / 70 cm. Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului. O copie, atât în ceea ce privește pictura, cât şi ferecătura, în mărime naturală a acestei icoane se află la Paraclisul Catedralei Naționale din București.

Citește mai multe în istoricul Icoanei Maicii Domnului Prodromița.

În Sfântul Munte Athos se respectă calendarul iulian nerevizuit conform căruia sărbătoarea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița este ținută în data de 25 iulie.

Comentarii Facebook


Știri recente