Icoana Maicii Domnului – Dudu, în procesiune la Craiova. „Acum mai bine de secol, Icoana ieşea pentru a izbăvi de holeră”

După liturghia de Buna Vestire, Mitropolitul Irineu al Olteniei a condus procesiunea cu icoana făcătoarei de minuni a Maicii Domnului de la Catedrala „Madona Dudu” şi cu moaştele Sfântului Nifon. Relicvele au fost purtate pe străzile din Craiova cu două autoturisme, iar în dreptul fiecărei biserici au fost întâmpinate în sunet de toacă şi clopot.

„În aceste clipe de grea încercare, nădejdea noastră este la Maica Domnului”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu.

El a reamintit că icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a adus binecuvântarea lui Dumnezeu în timpul epidemiilor de holeră şi ciumă.

Icoana a mai fost scoasă din sfântul lăcaş doar de trei ori în istorie: în anii 1813 și 1848, când orașul s-a confruntat cu epidemiile de ciumă, dar și în anul 1913, când a fost holeră.

„Acum mai bine de secol, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Dud ieşea în Cetate pentru a-i izbăvi pe credincioşii craioveni de holeră. Astăzi apelăm din nou la mila ei pentru a fi izbăviţi de această boală molipsitoare”.

„Rugăm pe milostivul Dumnezeu să ne păzească pe toţi! Ne rugăm mai cu seamă pentru cei bolnavi, medici, pentru asistenţi şi pentru toţi cei care luptă cu boala în primele rânduri! Dumnezeu şi Maica Sa Preasfântă să ne păzească de tot răul!”, a spus Mitropolitul Irineu

Icoana Maicii Domnului

Potrivit tradiţiei, icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, a fost descoperită de un negustor evreu într-un dud din faţa sfintei biserici.

Întorcându-se de la piaţă, negustorul s-a oprit să se odihnească în „Livada Găianului“, o livadă cu duzi aflată în apropierea vechii pieţe a oraşului. Stând întins sub unul dintre duzi, negustorul a observat o lumină care strălucea din acel copac. S-a urcat în pom şi a găsit o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul.

A luat-o şi a ascuns-o în podul casei sale. După câteva zile, dorind să vândă icoana, negustorul nu a mai găsit-o în pod. După îndelungi căutări, s-a reîntors în livada de duzi şi a găsit-o la locul cel dintâi.

Auzind această minune, craiovenii au construit pe acel loc o biserică în cinstea Maicii Domnului.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente